Senatul dezbate moțiunea simplă împotriva ministrului de interne, Marcel Vela

O nouă moțiune simplă va fi dezbătută și supusă votului astăzi, de această dată în Senat, împotriva ministrului de interne. Ședința este programată să înceapă la această oră. Social-democrații cer demisia lui Marcel Vela pentru acțiunile sale din timpul stării de urgență, fiind acuzat că ordonanțele militare au fost un lung șir de decizii contradictorii care au provocat haos. Ministrul este criticat și pentru că a depus cu întârziere, susține PSD, proiectul de lege pentru reglementarea stării de alertă, fapt care ar fi dus la trei zile de vid legislativ. Și ministrul educației, Monica Anisie, a fost vizată, ieri, de o moțiune simplă, în Camera Deputaților, două alte demersuri similare la adresa unor membri ai cabinetului Orban au privit vot majoritar în ultima perioadă, în Camera Deputaților împotriva ministrului finanțelor, Florin Cîțu și în Senat împotriva ministrului agriculturii, Adrian Oros./cmorozanu/pvelisar

*

Realizator: Moțiune simplă în Senat la adresa ministrului de interne, Marcel Vela, criticat de PSD pentru modul în care a gestionat criza generată de răspândirea noului coronavirus. Dezbaterile sunt în desfășurare, detalii are în direct, de la Palatul Parlamentului, Amalia Bojescu. Bună ziua, Amalia!
Reporter: Bună ziua! Semnatarii moțiunii susțin că prin ordonanțele militare emise au fost impuse o serie de restricții, care ulterior au fost anulate, iar fiecare articol abrogat reprezintă o recunoaștere oficială a incompetenței și a lipsei de consecvență în managementul crizei provocate de pandemia de coronavirus. Potrivit PSD a fost minimalizat riscul de pandemie, iar autoritățile nu s-au ocupat de achiziționarea de echipamente medicale și de aparatură pentru testare. Social-democrații critică în document și lipsa măsurilor de siguranță pentru românii care au plecat la muncă în străinătate, dar și erorile din rapoartele zilnice privind decesele și cazurile confirmate. În moțiune, PSD afirmă că tot greul pandemiei a fost pus pe seama cetățenilor. Senatorul PSD, Radu Ștefan Oprea:
Radu Ștefan Oprea: Nici un moment ministrul Vela nu și-a propus să dezvolte un parteneriat cu cetățenii. Toată strategia de gestionare a crizei s-a bazat pe măsuri coercitive, restricții dure, amenzi usturătoare, dosare penale și cenzură. În ordonanțele militare semnate de ministrul Vela nu există nici cea mai vagă intenție a unor măsuri preventive, avertismente sau abordări graduale în sancționarea cetățenilor. Nu a existat nici cel mai mic semn de empatie din partea ministrului Vela pentru pensionarii sancționați cu amenzi de zeci de ori mai mari decât pensia lor pe o lună, pentru a abateri minore, care nu puneau viața altor cetățeni în pericol.
Reporter: Prezent în fața senatorilor, ministrul de interne, Marcel Vela, spunea că este deschis dialogului, dar i-a acuzat pe social-democrați că prin această moțiune vor să câștige capital electoral. El a precizat că măsurile luate au fost pentru siguranța cetățenilor și a vorbit despre credibilitatea parlamentului în fața cetățenilor, în această perioadă de criză:
Marcel Vela: Oare noi mai avem credibilitate în fața românilor când venim cu minciuni de la acest microfon acuzând miniștri, acuzând guvernul, care în această perioadă grea se luptă cu un inamic invizibil și agresiv pentru sănătatea românilor! Virusul să știți că nu alege între stânga și dreapta, între PNL și PSD. Văd că vorbiți despre ură, despre o așa zisă ură a mea la adresa bătrânilor, această ură a reieșit chiar din textul moțiunii, fiecare frază din textul moțiunii este plină de ură.
Reporter: La Senat au început acum dezbaterile pe marginea moțiunii simple, după care urmează votul./cmorozanu/pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 26 mai)