Noul guvern francez își supune programul guvernamental votului Adunării Naționale

În Franța noul guvern condus de Jean Castex își supune programul guvernamental votului Adunării Naționale, în fața căruia s-a prezentat în această după amiază fără mari emoții, dată fiind majoritatea care susține executivul. Discursul de politică generală al premierului s-a concentrat, desigur, pe relansarea economiei grav afectată de criza sanitară – după cum relatează corespondenta noastră la Paris Daniela Coman.
Reporter: Programul guvernamentale al premierului Jean Castex nu a produs nicio surpriză, după interviul de o oră și jumătate acordat ieri, de Ziua Națională, de președintele Emmanuel Macron, ocazie pentru a trasa liniile politicii sale pentru următorii doi ani.
Discursul premierului din parlament, rostit într-o atmosferă zgomotoasă întreținută de vociferările opoziţiei, întrerupte la anumite intervale de timp de aplauzele majorității, a punctat marile proiecte ale sfârșitului de mandat. Pe lângă împrumuturile de 460 de miliarde de euro contractate de Franța pentru a susține economia, guvernul lucrează la un plan masiv de relansare, aplicabil din toamnă, pe care l-a anunțat în premieră, ieri, președintele Macro și pe care premierul Castex l-a detaliat astăzi în fața aleșilor:
Jean Castex: Va trebui să creăm condițiile pentru o creștere economică robustă, mai inovanta și mai ecologică. Va fi rezultatul planului de redresare pe care îl vom prezenta la începutul lui septembrie, un plan în valoare de 100 de miliarde de euro, ce va acoperi toate marile sectoare economice şi toate zonele țării.
Reporter: Obiectivul pe termen lung este reducerea dependenței economiei franceze de partenerii externi prin reducerea unităților de producție din străinătate și dezvoltarea tehnologiilor viitorului în țară. Nu vor fi majorate taxele și impozitele, ci reconstrucția se va face datorită investițiilor, multe finanțate de stat. #HUN/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 iulie)