Brașovul se înfrățește cu capitala administrativă a Coreei de Sud în vederea realizării Olimpiadei de Iarnă

Brașovul se înfrățește cu capitala administrativă a Coreei de Sud. Un demers menit să ne inspire în a oferi iubitorilor sportului alb, Olimpiadă de Iarnă sub poalele Tâmpei. În această săptămână, au loc la Brașov, vizite ale unor delegații străine de care orașul de la poalele Tâmpei ar putea profita din punct de vedere economic. Municipalitatea a început discuțiile preliminare demersurilor legate de înfrățirea cu Sejong, capitala administrativă a Coreei de Sud. Primarul Brașovului, George Scripcaru, a avut o întrevedere cu excelența sa Kim Yong Ho, ambasadorul Republicii Coreea de Sud la București, pentru a stabili etapele încheierii unui protocol de colaborare între cele două orașe, peste aproximativ două luni.
Primarul Brașovului, George Scripcaru: „Practic este capitala administrativă a Coreei de Sud și pentru noi contează foarte mult acest lucru. Am primit o scrisoare și de la ambasadorul nostru în Coreea de Sud, care ne-a pus la curent cu această propunere, ne-am dat acordul de principiu, urmează să facem pașii procedurali, respectiv să informăm Ministerul de Externe din România ș Consiliul Local”.
Sejong este un oraș construit în urmă cu opt ani pentru a rezolva problema suprapopulării urbane ale capitalei Seul, metropola cu 12 milioane de locuitori și menit să devină capitala administrativă a Republicii Coreea de Sud.
În Sejong se află deja sediile a 43 de agenții guvernamentale și a 15 institute naționale de cercetare,oraşul reunind peste 90% din administrația centrală a Republicii Coreea, relocată deja acolo.
În acest moment, statutul de capitală administrativă nu este încă unul oficial, însă se fac demersuri legislative în acest sens.
Ambasadorul Coreei de Sud a mai remarcat că, fiind un oraș nou, este deja un oraș care se integrează în tehnologiile „smart-city”, iar acesta ar putea fi unul dintre subiectele pe agenda comună a colaborării dintre cele două orașe. În plus, orașul sud-coreean este asemănător Brașovului ca populație, adică are aproximativ 300.000 de locuitori. Turismul, domeniul cultural și mai ales relațiile economice sunt, de asemenea, subiecte de interes pentru ambele părți, cu atât mai mult cu cât există deja o firmă coreeană în Brașov, iar interesul sud-coreenilor pentru investiții în România este unul foarte mare.
Nu în ultimul rând, reprezentanții Republicii Coreea veniți la Brașov au amintit și de dorința românilor de a găzdui jocurile olimpice de iarnă. Ambasadorul Republicii Coreea în România, Kim Yong Ho: „Brașovul este un oraș frumos și încărcat de istorie, de aceea cei mai mulți turiști coreeni îl preferă. Știm că municipiul are planuri să găzduiască jocurile olimpice de iarnă în viitor și noi l-am găzduit deja în urmă cu doi ani la PyeongChang. Putem coopera și în această privință, dar și în plan economic, pentru că există interes din partea companiilor sud-coreene să investească la Brașov”.
Propunerea alegerii Brașovului pentru acest parteneriat a venit, potrivit ambasadorului, tot de la un diplomat sud-coreean, care a activat în România./ahincu/vdraguta

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 5 august)