Revista presei internaționale – 9 septembrie

După cum era de așteptat, pandemia noului coronavirus continuă să rămână în atenția presei internaționale, cu atât mai mult cu cât, în pofida atâtor măsuri de precauție, chiar și politicienii cei importanți riscă să îi cadă victimă.

Un asemenea caz este cel al premierului francez Jean Castex. Revista Paris Match titrează că “directorul celebrului concurs de ciclism Tour de France a fost testat, iar testul a ieșit pozitiv în privința noului coronavirus“. Aceeași publicație adaugă și faptul că “directorul competiției, Christian Proudhomme, va trebui să fie izolat, urmând să stea departe de turneu cel puțin o săptămână“. O posibilă victimă colaterală ar putea fi însă premierul Franței, Jean Castex. Cotidianul francez Le Parisien informează că, “sâmbăta trecută, Castex s-a aflat în aceeași mașină cu directorul de la Tour de France, iar acum a declarat: ‘Da, voi fi testat’”. Dar nu doar directorul Turului Franței a fost testat pozitiv în materie de coronavirus. Cea mai importantă publicație sportivă din Franța, L’Equipe, scrie că “patru membri ai biroului de organizare a concursului au fost și ei testați, iar testele au ieșit pozitive“.

Întrerupem pentru scurtă vreme traiectoria europeană, oprindu-ne în Iran, de unde ne parvin niște vești alarmante: ”În creierii munților, Iranul a început să construiască în apropiere de Natanz, o hală unde să producă niște centrifuge mai perfecționate “, informează agenția britanică Reuters, care preia un anunț făcut, marți, de șeful programului nuclear iranian, Ali Akbar Salahi, și transmis de postul național de radio. Referindu-se la același eveniment, ziarul israelian Ha’aretz subliniază că “noua hală ar urma să o înlocuiască pe cea distrusă de un incendiu din luna iulie, care, în opinia iranienilor, ar fi fost o acțiune de sabotaj“.

Să revenim însă în Europa și, lăsând la o parte coronavirusul, să ne îndreptăm atenția spre un posibil caz de infestare inrtenționată. Este vorba despre Alexei Navalnîi, marele adversar al președintelui rus Vladimir Putin, care a fost otrăvit și care acum se află într-un spital din Germania. Problemele pe care le implică acest incident sunt relevate într-un articol din cotidianul elvețian Neue Zürcher Zeitung, în care se spune::”Politicienii din Berlin discută despre Rusia, Novalnîi și conducta Nord Stream 2 și se întreabă: ‘Să continuăm construcția ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat?‘ În revista Der Spiegel, Wolfgang Kubicki, vicepreședintele Partidului Liber Democrat, este categoric și “a pus în discuție interdicția importului de gaze rusești“. El subliniază că “un asemenea demers ar avea sens întrucât acest lucru ar viza direct conducerea Rusiei“. Dar in cotidianul german Süddeutsche Zeitung, ministrul economiei, Peter Altmaier, din partea Uniunii Creștin-Democrate a cancelarului Angela Merkel, “se îndoiește că eficacitatea demersului, în vreme ce “Rolf Mützenich, din partea grupului parlamentar al Partidului Social Democrat, declară că i se pare ciudat ca un membru al guvernului federal să afirme că o atare decizie nu ar avea rost”, dar, a mai spus el, ‘dacă înțeleg bine, el este singurul din guvern cu o asemenea atitudine‘“.

În Marea Britanie, Brexitul a revenit în atenție și este de ajuns să citim titlurile unor articole din presa britanică pentru a ne da seama că evenimentul rămâne încă problematic. Revista americană Forbes întreabă chiar ironic:“Vă mai amintiți de Brexit, cuvântul acela care începe cu litera B și care înseamnă ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană?“ Ziarele britanice cu siguranță nu pot însă uita de Brexit, astfel încât putem citi: ”Acordul pe tema Brexitului nu a avut niciodată rost”, opinează cotidianul britanic The Telegraph. „Tratativele pe teme Brexitului se împotmolesc din cauza subvențiilor de la stat”, notează publicația The Guardian, iar titlul unui articol din Daily Expres este de-a dreptul alarmant:”Implozia Brexitului – Irlanda umilită, Uniunea European[ slăbită, iar Barnier, uluit“.

(Alexandru Danga, Agentia de presă RADOR)