La aniversare, Teatrul Naţional Radiofonic îşi omagiază valorile: Mircea Albulescu – 80 de ani

Luni, 6 octombrie, la ora 11:00, la clubul de la hotelul Ramada Majestic, de pe Calea Victoriei din Bucureşti, Teatrul Naţional Radiofonic invită la o întâlnire de suflet cu actorul, regizorul, poetul, dascălul şi, nu în ultimul rând, teoreticianul artei teatrale radiofonice Mircea Albulescu, sărbătorit la împlinirea vârstei de 80 de ani.

Născut pe 4 octombrie 1934, absolvent al celebrei Promoţii de aur 1956, a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică Ion Luca Caragiale din Bucureşti, la clasa profesoarei Aura Buzescu, actor de teatru, film, Radio, televiziune, Societar de onoare, din 2002, al Teatrului Naţional din Bucureşti, pe scena căruia a jucat zeci de roluri memorabile, Mircea Albulescu a desfăşurat, de asemenea, o remarcabilă activitate pedagogică universitară, între anii 1985 – 2004, domnia-sa deţinând titlul de Doctor în Arte la UNATC. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural şi Ordinul Serviciul Credincios în grad de Comandor, cu Premiul pentru întreaga activitate, acordat la Gala UNITER din 2005 şi cu importante alte premii, din partea Academiei Române, Ministerului Culturii şi Cultelor, UNATC, Centrului Naţional al Cinematografiei, Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), iar în anul 2011 a primit o stea care-i poartă numele pe Aleea Celebrităţilor, în Piaţa Timpului din Bucureşti, simbolizând preţuirea pentru o viaţă închinată scenei şi artei teatrale.

Prezenţa lui Mircea Albulescu la Teatrul Naţional Radiofonic este una cu totul excepţională, dacă ne gândim nu numai la sutele de roluri pe care marele actor le-a întruchipat în faţa microfonului, ci şi la faptul că a semnat numeroase adaptări şi dramatizări pentru Radio, iar, în anii ’90, a lucrat un timp ca regizor colaborator la redacţia Teatru, montând mari titluri ale literaturii naţionale şi universale într-o viziune originală, percutantă, atent gândită în cele mai mici nuanţe. Trebuie menţionat, de asemenea, că teza de doctorat a lui Mircea Albulescu are ca temă:Teatrul radiofonic: convertibilitatea mijloacelor de expresie actoricească în procesul creaţiei . „Activitatea în studiourile Radiodifuziunii este, fără îndoială, cea mai prodigioasă dintre activităţile mele artistice”, afirma domnul Mircea Albulescu.

La audiţia din 6 octombrie, Teatrul Naţional Radiofonic readuce în atenţie un spectacol din anul 1995, care poartă, în toate dimensiunile lui, semnătura artistică distinctă, tulburătoare, a lui Mircea Albulescu: Michelangelo Buonarotti de Alexandru Kiriţescu. Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Mircea Albulescu.

În Michelangelo Buonarotti de Alexandru Kiriţescu, pus în undă de Mircea Albulescu, în 1995, figura eroului răzvrătit, mistuit de patima creaţiei, se proiectează pe coordonatele neliniştii creatoare, ale libertăţii spirituale şi ale unei dăruiri totale, până la uitarea de sine. Mircea Albulescu dă viaţă, glas, simţire, emoţie artistului renascentist împătimit de creaţie, geniului conştient de harul său, obsedat de viziunea operei sale.

Spectacolul Michelangelo Buonarotti de Alexandru Kiriţescu se va difuza duminică, 12 octombrie, la ora 19:00, la Radio România Cultural.

În distribuţie: Mircea Albulescu, Irina Mazanitis, Ştefan Iordache, Adrian Pintea, Costel Constantin, Dan Condurache, Mihai Dinvale, Armand Calotă, Mihai Fotino, Ion Pavlescu, Cornel Vulpe, Mihai Niculescu, Alexandru Jitea, Adrian Găzdaru, Boris Petroff, Gabriela Codrea, Ion Bechet, Gheorghe Pufulete. Regia de studio: Violeta Berbiuc. Regia muzicală: George Marcu. Regia tehnică: ing. Luiza Mateescu. Redactor: Marina Spalas.