RADOR: Revista presei internaţionale – 1 octombrie 2014

Criza din Ucraina, războiul împotriva Statului Islamic şi protestele din Hong Kong sunt teme prezente în majoritatea marilor cotidiane din lume. „Rusia masează noi trupe la graniţa cu Ucraina”, în apropiere de Mariupol, relatează ediţia ucraineană a ziarului Pravda şi aminteşte că în pofida planului de pace convenit la Minsk, „separatiştii proruşi lansează în continuare atacuri în estul Ucrainei”. Deocamdată însă, confruntarea dintre Moscova şi Kiev se transferă pe teren judiciar şi semantic”, remarcă Le Figaro. Căci „termenul ‘genocid’, definit în articolul 357 al Codului Penal rus, a fost folosit de Comitetul de anchetă de la Moscova pentru a declanşa urmărirea mai multor responsabili ucraineni, acuzaţi că au comis această crimă faţă de ‘populaţia rusofonă’ din sud-estul Ucrainei”, explică ziarul parizian. Cu precizarea că, după câteva ore, Parchetul ucrainean anunţa că intenţionează să dea în urmărire Comisia de anchetă rusă, pentru „asistenţă acordată unei organizaţii teroriste – respectiv cea a rebelilor – şi ingerinţă în activitatea forţelor de securitate şi de interne ale statului ucrainean”.

În orice caz, sancţiunile impuse Rusiei ca urmare a crizei din Ucraina determină scăderea record a rublei, după cum citim în Financial Times, care vorbeşte despre temerile legate de controlul capitalurilor. În ceea ce priveşte economia ucraineană, se pare că sancţiunile impuse de Moscova nu au rezultatele scontate, după cum notează cotidianul Vedomosti, întrucât „exportatorii ucraineni şi-au putut compensa” aproape integral „pierderile graţie deschiderii pieţei europene”. Totuşi, precizează aceeaşi publicaţie moscovită, creşterea exporturilor ucrainene spre Uniunea Europeană a fost stimulată şi de devalorizarea hrivnei. Supusă între timp presiunilor atât din partea Uniunii Europene, pentru a-şi diminua dependenţa energetică de Rusia, cât şi din partea Moscovei pentru a rezista îndemnurilor venite de la Bruxelles, Serbia aşteaptă vizita preşedintelui Putin, relatează cotidianul Danas de la Belgrad. Presa internaţională continuă să aloce spaţii ample şi războiului împotriva Statului Islamic. New York Times scrie despre „numeroasele greşeli făcute de guvernul american în estimarea ameninţării” reprezentate de organizaţia jihadistă şi relatează că opoziţia din Siria „priveşte cu scepticism atacurile aeriene lansate împotriva Statului Islamic”. Bombardamentele au însă efect asupra populaţiei civile, atenţionează Le Monde, întrucât „6 milioane de sirieni au nevoie de ajutoare alimentare de urgenţă” în condiţiile în care numărul refugiaţilor a atins 9 milioane. Situaţia creată de califatul islamic ameninţă şi Turcia, avertizează Der Spiegel şi notează că „ani la rând, Ankara a tolerat ascensiunea militanţilor extremişti”.

Iar Liberation menţionează că Iranul, care înarmează deja Hezbollah-ul angajat în conflictul sirian de partea regimului lui Assad, va furniza echipamente militare şi armatei libaneze, drept ajutor în lupta împotriva jihadiştilor de la frontiera cu Siria. Încă interesată de fosta colonie britanică, presa londoneză urmăreşte cu interes protestele prodemocraţie din Hong Kong. Deşi „deocamdată nu s-a făcut uz de arme letale şi nici nu au avut loc arestări în masă, fiecare zi ce trece fără dialog creşte riscul” unui astfel de deznodământ, apreciază cotidianul britanic şi atenţionează că „exact de acest fel de imagine nu are nevoie un centru financiar a cărui stabilitate era până acum proverbială”. „Preşedintele chinez are de făcut o alegere clară, între concesii pentru protestatari şi represiune”, conchide şi Wall Street Journal. Iar Washington Post publică un articol semnat de preşedintele Obama şi de premierul Indiei, aflat în vizită în capitala americană, şi intitulat „Un nou parteneriat între Statele Unite şi India pentru secolul XXI”. „Obama încearcă să şi-l facă aliat pe Modi în politica asiatică, pe fondul afirmării tot mai evidente a Chinei”, explică Washington Post.

(Adriana Buzoianu, RADOR)