Bruxelles-ul va insista ca toate statele UE să recunoască Kosovo

Cele cinci state ale Uniunii Europene, care până acum nu au recunoscut independenţa Kosovo, se pot aştepta curând la noi presiuni ale adminstraţiei de la Bruxelles pentru a-şi modifice poziţia. Cel puţin aşa rezultă din primele declaraţii ale viitorului comisar european pentru politici de vecinătate şi negocieri de aderare, Johannes Hahn, care a transmis că se aşteaptă la noi evoluţii în această direcţie şi a anunţat că se va implica personal în aceată problemă, împreună cu şeful diplomaţiei europene, Federica Mogherini.

„Pregătindu-mă pentru această funcţie am înţeles că este posibil ca prin discuţii cu cele cinci guverne să identificăm faza în care ne aflăm, să vedem câtă flexibilitate există şi care sunt paşii posibili pentru a îmbunătăţi situaţia, pentru a nu mai exista obstacole în discuţiile şi activitatea cu Kosovo. De această problemă mă voi ocupa în primele luni ale mandatului” – a precizat Hahn pentru cotidianul belgrădean „Novosti”.

Problema Kosovo este considerată ca fiind un motiv serios de divergenţă de opinii între statele membre UE, este o problemă care subminează unitatea UE şi Bruxellesul va încerca în următoarea perioadă să acţioneze în acest sens. În schimb, este greu de crezut că poziţiile ferme ale Ciprului, Slovaciei, Spaniei, Greciei şi României se vor schimba radical, în momentul în care în regiune „apetitul separatismului” este în creştere. După cum se ştie, UE este formată din state şi nu din regiuni şi la un moment dat statele sus menţionate ar putea bloca drumul Pristinei spre Bruxelles.

(www.novosti.rs – 3 octombrie)