Revista presei internaţionale – 3 octombrie 2014

Estul Europei şi Statele Unite par să fie subiectele predilecte ale presei internaţionale de astăzi. Criza din Ucraina a fost discutată telefonic de cancelarul Germaniei şi preşedintele Rusiei; autorităţile de la Moscova sunt acuzate de SUA că trimit arme separatiştilor proruşi; iar Kievul a găzduit o întâlnire trilaterală a premierilor din România, Republica Moldova şi Ucraina. Statele Unite furnizează alte două subiecte generoase, criza serviciilor secrete după ce un bărbat înarmat a pătruns la Casa Albă şi apariţia unui caz de Ebola în Texas.

Revenind în estul Europei, citim în publicaţia ucraineană Korrespondent că Angela Merkel i-a cerut lui Vladimir Putin să facă uz de influenţa sa asupra separatiştilor din Ucraina. Cancelarul german şi preşedintele rus au avut o convorbire telefonică, în cadrul căreia liderul de la Berlin a insistat cu privire la responsabilitatea părţii ruse de a exercita o influenţă moderatoare asupra separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, scrie Korrespondent. Sub titlul „Rusia a transferat din nou armament teroriştilor din Donbas”, publicaţia ucraineană Censor scrie că ambasadorul american la Kiev a acuzat pe Twitter autorităţile de la Moscova că au trimis separatiştilor din Donbas un nou lot de armament greu. Conflictul din estul Ucrainei va afecta puternic economia ţării, apreciază Banca Mondială. În Business Times citim că, potrivit estimărilor, economia Ucrainei va înregistra o scădere de 8%, ca urmare a conflictului din est. „Colapsul activităţii economice în partea de est a Ucrainei a dus la o scădere bruscă a PIB-ului”, mai scrie Business Times, citând Banca Mondială.

Rămânând în Ucraina, amintim că la Kiev a avut loc o întâlnire trilaterală a premierilor din România, Republica Moldova şi Ucraina. Premierul Victor Ponta şi omologul său ucrainenan, Arseni Iaţeniuk, au semnat acordul bilateral privind micul trafic de frontieră, notează Rosbalt. „Apreciez acest lucru ca un pas spre călătoriile fără vize între Ucraina şi UE. Ucrainenii care locuiesc la 30 de kilometri de graniţa cu România vor putea să călătorească în această ţară fără vize” – a declarat Arseni Iaţeniuk.

Presa din Republica Moldova comentează declaraţiile vicepremierului rus privind Transnistria. Publicaţia Timpul scrie că Dmitri Rogozin a declarat că Rusia nu va permite ca scenariul din Ucraina să se repete în regiunea transnistreană. El a avertizat că în regiunea separatistă locuiesc cetăţeni ruşi iar Moscova îi va proteja în caz de necesitate.
Fără a părăsi estul Europei, citim în presa internaţională despre tragedia din Bulgaria, unde cel puţin 15 persoane şi-au pierdut viaţa într-o explozie înregistrată la o fabrică de muniţie. Potrivit Darik, care îl citează pe directorul Serviciului Naţional de Securitate în caz de Incendii, „13 bărbaţi şi două femei sunt victimele exploziei produse la o fabrică de explozivi şi muniţie din localitatea Gorni Lom din Bulgaria”. Iar Novinite precizează că deflagraţia a avut loc în timpul unei operaţiuni de dezafectare a stocurilor de muniţii vechi.

Lăsăm în urmă acum bătrânul continent pentru a vedea ce scrie presa americană despre două subiecte importante de securitate. La sfârşitul săptămânii trecute, un bărbat înarmat a reuşi să pătrundă la Casa Albă şi să ajungă în apropierea preşedintelui Obama. Aceasă breşă de securitate a ridicat întrebări privind eficienţa serviciilor de protecţie şi a dus la demisia şefei Secret Service. The Washington Post scrie că „Julia Pierson a demisionat din funcţia de director al Serviciilor Secrete la un an şi jumătate de la numire, în urma unor erori majore de securitate care au erodat încrederea preşedintelui Obama în abilitatea ei de a conduce agenţia însărcinată cu protecţia sa”.

Un al doilea subiect dezvoltat pe larg în presa americană este apariţia primului caz confirmat de Ebola în SUA. New York Times scrie despre limitările sistemului de verificare a pasagerilor la aeroporturi şi notează că Thomas Duncan a putut pleca din Liberia fără probleme pentru că nu prezenta simptome vizibile. „Nu este clar cât de eficiente sunt aceste verificări în Africa de Vest şi câţi călători potenţial bolnavi au fost depistaţi prin metodele de screening”, scrie New York Times, citând surse medicale.

La Organizaţia Naţiunilor Unite, Autoritatea Palestiniană a iniţiat un nou proiect de rezoluţie care să oblige Israelul să se retragă din Cisiordania. Al Arabiya notează că grupul arab de la ONU ar putea decide să nu supună totuşi proiectul votului Consiliului de Securitate dacă există sentimentul că va fi blocat de un veto, cum s-a mai întâmplat.

(Florin Matei)