Toamna şi iarna sunt anotimpurile care uneori tulbură activitatea glandei tiroide la anumite persoane, atrăgând după sine afecţiuni care ne pot influenţa negativ activitatea zilnică. Primele simptome care ne pot pune pe gânduri sunt uscarea excesivă a pielii, creşterea senzaţiei de oboseala generală în organism, depresia, deteriorarea părului şi a unghiilor, fluctuaţiile de greutate.
Studiile de specialitate ne arată că numărul de persoane care suferă de afecţiunile tiroidei a crescut foarte mult în ultimii ani. Principalele cauze care au determinat acest lucru sunt stresul foarte mare, alimentaţia proastă şi diferiţi factori nefavorabili. Glanda tiroidă mai este numită şi ,,dirijorul orchestrei endocrine’’ care dirijează ritmul organismului nostru cu bagheta magică şi, uneori poate dezlănţui o adevărată simfonie a tunetelor şi fulgerelor.
Tiroida este cea mai mare glandă a organismului, cântărind în medie 15-25 grame. Este localizată în faţă anterioară a gâtului şi este formată din doi lobi laterali uniţi printr-un istm. Este un organ mic, în forma de fluturaş şi joacă un rol crucial în sănătatea noastră. Prin cei doi hormoni pe care îi produce – T3 sau triiodotironina şi T4 sau tiroxina, ea reglează procesul metabolic. Sinteza hormonilor de către glanda tiroida si eliberarea acestora în sânge se face sub influenţa unui alt hormon hipofizar, TSH, în condiţiile unui aport normal de iod. Necesarul zilnic de iod trebuie sa fie de 100-150 micrograme.
Principalele afecţiuni ale tiroidei sunt hipotiroidismul, hipertiroidismul, nodulii tiroidieni. Din categoria bolilor mai grave ale tiroidei fac parte cancerul tiroidian, guşa şi tiroidita, diagnosticul acestora punându-se de către medicul specialist prin palpare, ecografie, biopsie sau scintigrafie.
Când există perturbări ale activităţii glandei tiroide pot fi afectate multe aspecte ale sănătăţii noastre. Problemele nediagnosticate ale tiroidei pot creşte dramatic riscul apariţiei obezităţii, bolilor cardiovasculare, depresiei, anxietăţii, pierderii părului, disfuncţiilor sexuale, infertilităţii, dar şi a altor probleme de sănătate şi de aceea este important să mergem din timp la medicul endocrinolog pentru investigaţii.
Analizele necesare evaluării glandei tiroide:
- Dozarea în sânge a hormonilor tiroidieni T3, T4, T3 liber, T4 liber şi a hormonului hipofizar TSH
- Ecografia tiroidiana în cazul suspectării unor noduli sau chisturi în glanda tiroidă
- Scintigrafia tiroidiană poate determina mărimea şi forma glandei şi localizarea ariilor funcţionale ale acesteia
- Dozarea anticorpilor anti-hormoni tiroidieni, în cazul suspectării unor boli autoimune
- Biopsia tiroidiană pentru diferenţierea nodulilor benigni de cei maligni
Fiecare dintre noi se confruntă la un moment dat cu diverse afecţiuni. Orice modificare de formă, de volum sau apariţia unor noduli, corelată cu antecedente familiale de boli tiroidiene, trebuie investigată de către un medic endocrinolog.
Iuliana Gheorghe