Sudan: Căsătorie între o fetiţă de cinci ani şi un bărbat de 40 de ani, anulată

La presiunile exercitate de activiştii pentru drepturile omului, un tribunal din Sudan a anulat căsătoria dintre o fetiţă de cinci ani şi un bărbat de 40 de ani, care a fost încheiată în urmă cu trei ani. Organizaţia din Sudan care se ocupă de drepturile femeilor şi ale copiilor a anunţat vineri seara că decizia tribunalului cu privire la anularea căsătoriei a fost propunţată în urmă cu o zi în oraşul Omdurman.

Părinţii şi-au măritat fata în vârstă de cinci ani în 2011. Căsătoria a fost oficiată, însă cele două familii au convenit ca între cei doi convieţuirea să înceapă atunci când fata va împlini 15 ani. Bărbatul însă s-a plictisit să mai aştepte şi îşi revendica soţia în vârstă de opt ani. Ca urmare a acestui fapt, organizaţia sudaneză pentru drepturile omului a apelat la justiţie, care a anulat căsătoria în mod oficial.

Sudanul se află de mult timp în centrul criticilor internaţionale din cauza căsătoriilor în care sunt implicaţi minori. Conform legilor în vigoare din ţara africană, căsătoriile pot fi încheiate începând de la vârsta de 10 ani. Tribunalul şi-a motivat decizia de acum tocmai prin aceea că, în momentul încheierii căsătoriei menţionate, fetiţa avea doar cinci ani.

(https://mediamix.mti.hu – 4 octombrie)