Alarmă Ebola în Spania

Virusul Ebola pune la grea încercare eficienţa sistemului de securitate sanitară al Spaniei: aproximativ 30 de persoane sunt monitorizate constant, după ce au venit în contact cu infirmiera internată la Madrid, care a fost infectată de doi pacienţi ucişi de boală. Deocamdată au fost definite „suspecte” cel puţin trei cazuri: soţul infirmierei, altă infirmieră care făcea parte din aceaşi echipă cu cea care s-a îmbolnăvit şi un bărbat care s-a întors dintr-o călătorie în străinătate.
Femeia infectată făcea parte din echipa care l-a îngrijit la spitalul La Paz-Carlos al III-lea din Madrid pe misionarul Manuel Garcia Viejo, decedat la 25 septembrie, după ce a contractat boala în Sierra Leone. Momentan, femeia aflată în stare stabilă este internată la spitalul de la Alcorcon. Potrivit cotidianului ‘El Pais’, vina i-ar aparţine infirmierei care, în momentul în care a intrat în contact cu pacienţii contagiaţi, nu purta echipamentul prevăzut de nivelul IV de siguranţă, ci cel potrivit nivelului II.
UE se află în stare de alertă. Bruxelles-ul a cerut guvernului spaniol să explice circumstanţele care au dus la infectarea infirmierei spaniole, prima persoană din Europa care a contractat virusul Ebola. Comisia „a trimis luni Ministerului Săntăţii spaniol o scrisoare în care cere detalii” privind maniera în care a fost posibilă contagierea, în ciuda tuturor măsurilor de precauţie adoptate.
„Este evident, că undeva există o problemă”, a declarat purtătorul de cuvânt Frederic Vincent, care a ţinut să specifice că, în ceea ce priveşte răspândirea virusului Ebola în Europa, Comisia UE consideră acest lucru ca fiind „foarte puţin probabil”.

LA STAMPA (Italia) – 7 octombrie 2014