Angela Merkel şi Petro Poroşenko au avut o nouă convorbire telefonică

Cancelarul german, Angela Merkel, i-a telefonat, luni, preşedintelui ucrainean, Petro Poroşenko, pentru a evoca punerea în aplicare a acordului de încetare a focului – informează publicaţia „Korrespondent”, citând o declaraţie a purtătorului de cuvânt al cancelarului, Steffen Seibert. „Punerea în aplicare a acordului de încetare a focului s-a aflat în centrul convorbirii telefonice. În timpul discuţiei, preşedintele ucrainean s-a referit la atacurile persistente ale separatiştilor, în special asupra aeroportului din oraşul Doneţk.

Totodată, Poroşenko a salutat eforturile germane, precum şi şi pe cele ale Franţei, în vederea mobilizării dronelor pentru verificarea respectării acordului de încetare a focului” – a menţionat Seibert. Potrivit acestuia, cel mai important lucru este deplina aplicare a acordului de la Minsk, iar Rusia ar trebui să-şi exercite influenţa în mod mult mai clar asupra separatiştilor, pentru a contribui la o stabilizare a situaţiei. Biroul de Presă al Administraţiei Prezidenţiale de la Kiev, de asemenea, a emis un comunicat de presă, în care arată că, în opinia preşedintelui ucrainean, lipsa de progrese în ceea ce priveşte punerea în aplicare a Acordului de la Minsk şi atacurile persistente ale teroriştilor din Donbas pun în pericol planul de pace.

„Preşedintele Poroşenko a subliniat necesitatea ca partea ucraineană să preia controlul la frontiera cu Rusia în teritoriile ocupate, astfel încât grănicerii ucraineni sa-şi poată îndeplini sarcinile sub monitorizarea OSCE” – menţionează Preşedinţia Ucrainei. De asemenea, Poroşenko şi Merkel au remarcat că alegerile parlamentare trebuie să aibă loc unele zone din regiunile Doneţk şi Luhansk în conformitate cu legislaţia ucraineană.

(www.korrespondent.net – 7 octombrie)