Bulgaria a prezentat CE un plan de vaccinare împotriva „bolii limbii albastre”

Bulgaria a trimis Comisiei Europene un plan de vaccinare împotriva „bolii limbii albastre”. Planul prevede locul efectuării vaccinului, persoana care va face vaccinarea, perioada vaccinării şi categoriile de animale care vor fi vaccinate. Faptul a fost comunicat de ministrul interimar al agriculturii şi alimentelor al Bulgariei, Vasil Grudev, la o întrevedere cu reprezentanţi ai organizaţiilor crescătorilor de animale bulgari, a comunicat Biroul de presă al ministerului de specialitate bulgar.
Potrivit comunicatului, vaccinul va fi pus la dispoziţie de stat, iar vaccinarea va fi efectuată de medicii veterinari oficiali. Vaccinarea va începe de la debutul lunii martie 2015, din sudul Bulgariei, şi va fi finalizată până la începutul lui aprilie, înainte de a începe zborul insectelor culicoide, care răspândesc boala. Campania are în vedere protejarea animalelor care sunt expuse bolii în anul 2015, fapt care va reduce pierderile proprietarilor de astfel de animale, urmând a fi favorizată reluarea comerţului cu aceste animale vii.
În acelaşi timp a fost prelungit până la 15 octombrie a.c. termenul declarării forţei majore pentru toţi crescătorii de animale candidaţi la schemele de compensări naţionale şi ajutor specific pentru campania 2014, din fermele bulgare unde s-a constatat boala.

TRUD (Bulgaria) – 7 octombrie