Şapte ani consecutivi de declin al economiei Croaţiei

Analiştii Hypo Alpe Adria Bank au revizuit prognoza pe 2014 a declinului economic al Croaţiei de la 0,8% la 1%. De asemenea, se prognozează o continuare a recesiunii economice şi în 2015, care va fi al şaptelea an consecutiv în care economia croată se va contracta. În 2015, în Croaţia se aşteaptă o scădere a Produsului Intern Brut (PIB) de 0,5% – a declarat directorul Hypo Adria Bank, Hrvoje Stojic, adăugând că abia în 2016 se prognozează o creştere de 0,6%.

Potrivit lui Stojic, scăderea PIB-ul în 2015 este determinată de gradul de îndatorare a sectorului privat, de deficitul bugetar excesiv, de rata mare a şomajului şi de încetinirea creşterii economice din Uniunea Europeană. De asemenea, sunt menţionate lipsa investiţiilor, reducerea cererii externe, din cauza crizei din zona euro, impactul sancţiunilor introduse împotriva Rusiei şi deteriorarea continuă a situaţiei, din cauza lipsei de competitivitate a economiei croate.

Pe de altă parte, Stojic este de părere că un impact pozitiv asupra PIB-ul se aşteaptă de la turism, creşterea exporturilor şi în urma măsurilor de intervenţie UE, dar şi a stabilităţii financiare, prin reducerea deficitului.

(www.tanjug.rs – 7 octombrie)