SMART Diaspora și alegerile prezidențiale: Apel către Prezidențiabili SMART

SMART Diaspora și alegerile prezidențiale: Apel către Prezidențiabili SMART

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) ia act de prezența în programele politice ale unor candidați la Președinția României a obiectivelor propuse de LSRS în Strategia de Atragere în România a Tinerilor din Diaspora (SMART Diaspora). LSRS salută această inițiativă și îi încurajează pe toți candidații la această funcție să țină cont în asumarea programelor proprii de acest document strategic pentru România.

Ce este SMART Diaspora. SMART Diaspora este un document de politică publică ce propune, printr-o serie de direcții de acțiune și de măsuri practice, valorificarea potențialului strategic al tinerilor înalt calificați de peste hotare și facilitarea contribuției lor la dezvoltarea economică și socială a României. Obiectivul principal propus în SMART Diaspora este ca România să devină o destinație de carieră atractivă pentru studenții și absolvenții universităților din întreaga lume. Documentul conține o varietate de modele de bune practici din alte state cu privire la atragerea capitalului uman valoros de peste hotare.[1]

Elaborarea SMART Diaspora. SMART Diaspora a fost concepută exclusiv în cadrul Ligii Studenților Români din Străinătate de-a lungul unui amplu proces de cercetare, redactare și consultare cu membri LSRS din toată lumea (studenți și absolvenți români cu studii peste hotare), aflați în peste 30 de filiale și reprezentanțe LSRS. La acest proces au luat parte și tineri profesioniști din țară și de peste hotare, cu care LSRS colaborează prin platforma C.A.E.S.A.R. (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români). Consultarea a luat mai multe forme: 1) sondarea, prin chestionare, a opiniei studenților și absolvenților români cu studii peste hotare despre provocările și oportunitățile legate de întoarcerea acasă, dar și a experților cu care LSRS colaborează; 2) revizuirea periodică a versiunilor materialului de către o echipă formată din absolvenți la cele mai bune universități ale lumii (Harvard și Stanford, Columbia, Oxford, London School of Economics, Sorbona etc.); 3) dezbateri în 15 filiale și reprezentanțe LSRS din toată lumea, localizate în țări în care se află cele mai mari comunități de tineri români aflați la studii (Austria, Belgia, Canada, China, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Spania, Statele Unite ale Americii și Suedia).

Cum a evoluat SMART Diaspora. Încă de la data lansării SMART Diaspora ca propunere de proiect național (8 ianuarie 2013, Gala Studenților Români din Străinătate), LSRS a promovat-o în rândul reprezentanților instituțiilor cu rol în aplicarea sa, încurajându-i în cadrul informărilor și întrevederilor pe această temă să o preia și să o susțină în întregime: Guvernul României și ministerele de resort, Senatul României, Camera Deputaților, Administrația Prezidențială. În egală măsură, LSRS a preluat inițiativa de a pune în aplicare o serie de proiecte incluse în această strategie. Pentru acestea, LSRS a obținut susținerea publică, dar și parteneriatul celor mai importante autorități publice vizate în strategie.

Proiecte derulate de LSRS, marca SMART Diaspora. În cei doi ani de la lansarea SMART Diapora, LSRS a derulat două ediții ale evenimentului de cariere „Hai Acasă!”, proiect special dedicat tinerilor cu studii peste hotare care doresc să se întoarcă în țară, precum și alte două ediții ale programului de stagii de practică în instituții publice SMART Internships. La cele două ediții ale „Hai Acasă!” s-au înscris peste 300 de participanți și au fost promovate peste 100 de oferte profesionale în România ale unor companii de renume mondial. În cadrul edițiilor programului SMART Internships, au fost selectați peste 70 de finaliști care să deruleze stagii de practică în douăsprezece instituții publice de la nivel central: Administrația Prezidențială, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerul pentru Societatea Informațională, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Institutul European din România etc. Pe lângă acestea, LSRS a mai organizat o serie de conferințe și colocvii pe teme de interes public, la care au participat tineri educați la universități prestigioase de peste hotare.

Rezonanța SMART Diaspora. Încă din primul an de la lansarea programului „SMART Internships”, Guvernul României a introdus propriul program de stagii de practică, iar Camera Deputaților a introdus în acest an un nou proiect de acest fel. Salutăm pe această cale inițiativele celor două instituții și încurajăm și alte structuri publice să fie solidare cu aceste demersuri.

Miza actuală privind SMART Diaspora. În contextul alegerilor prezidențiale din luna noiembrie, LSRS a aflat cu surprindere că SMART Diaspora a fost inclusă în programul politic și/sau în declarațiile publice ce însoțesc candidatura la Președinție a unor candidați la cea mai înaltă funcție în stat. Considerăm salutare aceste demersuri și le înțelegem ca fiind o recunoaștere la nivel înalt a importanței strategice pe care proiectul de atragere în România a tinerilor din diaspora o are pentru țara noastră. Îi încurajăm pe toți candidații să ia în calcul oportunitatea de a-și asuma public acest proiect în susținerea candidaturilor proprii.

Apel către Prezidențiabili. Apelul nostru către toți candidații la Președinție este acela de a-și asuma cu responsabilitate inițiativa SMART Diaspora ca pe un proiect vital pentru țara noastră. Pe viitorul Președinte al României îl asigurăm de toată vigilența noastră, de monitorizarea constantă a realizării obiectivelor asumate public în campania electorală cu privire la SMART Diaspora, precum și de disponibilitatea noastră de a fi parteneri temeinici și onești în acest demers strategic pentru România.