Împărţirea Kosovo, una dintre cele mai bune soluţii (şeful diplomaţiei sârbe)

 kkkMinistrul sârb de externe a declarat că împărţirea Kosovo-Metohija ar fi una dintre cele mai bune soluţii şi că ar fi şi atât în interesul sârbilor cât şi al albanezilor.
„Un astfel de acord, respectiv o soluţie pe termen lung pentru relaţiile dintre Belgrad şi Pristina, ar putea fi convenit în cadrul unei conferinţe internaţionale, organizate sub auspiciile Uniunii Europene, dar şi ale Rusiei şi SUA” – a declarat Dacic, adăugând că pentru un astfel de scenariu nu există sprijin oficial nici la Belgrad, nici la Pristina, dar nici în marile centre de putere.
Dacic a subliniat că aceasta este părerea sa, că Serbia va continua politica de până acum, respectiv va căuta prin dialog o soluţie politică pentru problema Kosovo.
„Poziţia Serbiei rămâne neschimbată, nu vom recunoaşte autoproclamata independenţă a Kosovo-Metohija” – a subliniat Dacic.
Dar acceptarea împărţirii Kosovo sau un schimb de teritorii ar însemna recunoaşterea Kosovo şi ar avea consecinţe negative asupra Serbiei. Potrivit profesorului de drept constituţional Predrag Simic, în cazul unui schimb de teritorii, pe termen lung, Serbia şi-ar pierde poziţia pe Coridorul 10 paneuropean şi ar urma un „efect de domino” pentru noi frontiere în Balcanii de Vest, „între Bosnia-Herţegovina şi Republica Srpska, între Macedonia şi nordul Greciei. Pe termen lung, un schimb de teritorii sau împărţirea Kosovo nu ar fi o soluţie bună nici din punct de vedere politic nici geografic, nici pentru Serbia, nici pentru comunitatea internaţională” – spune Simic, cu care este de acord şi Dusan Janjic de la Forumul pentru relaţii etnice, care afirmă că prin acceptarea împărţirii Kosovo, Serbia ar renunţa pentru totdeauna la Kosovo. „Belgradul trebuie să analizeze bine consecinţele unei astfel de soluţii” – consideră Janjic.
Presa belgrădeană a publicat cu o zi înainte şi declaraţia şefului reprezentanţei Rusiei la Pristina, Andrei Şugurov, în care se spune că Serbia şi Kosovo ar trebui să accepte un schimb de teritorii. Serbia să cedeze aşa numita Vale a Presevo (Bujanovac, Presevo, Medvedja) şi în contrapartidă să primească nordul Kosovo, cu populaţie majoritar sârbă.
Însă, imediat a intervenit însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Rusiei la Belgrad, Ivan Gorbunov, care a declarat că poziţia Moscovei rămâne neschimbată, că în continuare rezoluţia ONU 1244 este în vigoare, că Moscova va sprijini orice soluţie acceptată de Serbia şi că declaraţiile care în mod provocator sunt atribuite şefului reprezentanţei Rusiei la Pristina nu corespund adevărului.

Autor: M. Milojevic
Traducerea: Rodica Mihaj

BLIC (Serbia), 8 octombrie 2014