Revista presei internaţionale – 8 octombrie 2014

Primul caz de contaminare cu Ebola pe continentul european dar şi ameninţarea tot mai mare pe care o reprezintă gruparea islamistă radicală ISIS sunt printre cele mai intens dezbătute subiecte în presa internaţională. Spania se confruntă cu primul caz de infectare cu Ebola pe teritoriul său. O asistentă care a tratat două victime din Africa s-a prezentat la spital cu febră, fiind confirmată infectarea cu Ebola. Cotidianul El Pais scrie că autorităţile sanitare au izolat trei persoane suspectate că ar putea avea Ebola şi că monitorizează încă cel puţin 50 de persoane.

„Responsabili din domeniul sănătăţii publice au întocmit lista cu persoanele cu care a intrat în contact asistenta bolnavă”, scrie El Pais. Publicaţia mai notează că două persoane au decedat deja în Spania din cauza Ebola însă acestea se îmbolnăviseră în Africa. Ziarul La Stampa din Italia scrie că deja „UE se află în stare de alertă. Bruxellesul a cerut guvernului spaniol să explice circumstanţele care au dus la îmbolnăvirea infirmierei spaniole. Comisia Europeană a trimis Ministerului Sănătăţii spaniol o scrisoare în care cere detalii privind modul în care a fost posibilă infectarea, în ciuda tuturor măsurilor de precauţie adoptate.”

Criza islamismului radical reprezintă un fir roşu al actualităţii internaţionale. Presa scrie pe larg despre cele mai recente ciocniri între militanţii ISIS şi luptătorii kurzi în apropierea graniţei turco-siriene. Sub titlul „Alertă la graniţă. Forţele Armate Turceşti au trecut la acţiune”, cotidianul Sabah din Turcia scrie că „din cauza intensificării ciocnirilor între ISIS şi militanţii kurzi din gruparea YPD, Forţele Armate Turceşti au luat măsuri extraordinare de securitate, blocând accesul civililor în apropierea frontierei. Militarii au început să instaleze rampe de lansare a rachetelor la graniţa cu Siria”.

Iar din cotidianul turc Zaman aflăm că „Ţinta SUA în Siria nu este Assad, ci Statul Islamic”. Premierul de la Ankara a declarat că „dacă ţinta ar fi regimul Assad, atunci Turcia ar putea trimite militari în Siria” însă SUA au răspuns că ţinta lor este gruparea ISIS şi că nu îşi modifică strategia.

Pentru a atrage atenţia asupra pericolului reprezentat de gruparea ISIS, peste 100 de kurzi au luat cu asalt sediul Parlamentului European şi au cerut să stea de vorbă cu responsabili europeni. Sub titlul „Protestatarii kurzi ocupă Parlamentul European”, Euobserver scrie că aceştia au solicitat acţiuni sporite împotriva grupării Statul Islamic şi au atras atenţia asupra crimelor comise de această organizaţie.

Din domeniul economic reţinem o declaraţie a şefului Gazprom, Alexei Miller, care a afirmat că sunt pregătiţi să crească semnificativ cantitatea de gaze pe care urmează să o livreze către China, în conformitate cu acordul semnat în luna mai. Potrivit lui Alexei Miller, citat de Itar-Tass, volumul iniţial de 38 de miliarde de metri cubi anual ar putea ajunge la 100 de miliarde.

Nu putem încheia fără să amintim despre decernarea premiului Nobel pentru fizică. Cercetătorii japonezi Isamu Akasaki şi Hiroshi Amano şi cercetătorul american de origine japoneză Shuji Nakamura împart Nobel-ul pentru Fizică de anul acesta. Ei au fost recompensaţi pentru invenţia ledurilor care emit lumină albastră, descoperire care a dus la crearea surselor economice de lumină. The Washington Post scrie că premiul Nobel pentru fizică ajunge în acest an la trei cercetători „pe a căror descoperire ne bazăm în fiecare zi. Este vorba despre diodele care emit lumină albastră, folosite pe scară largă, de la becuri, la ecrane pentru telefoane mobile”.

(Florin Matei)