Rucola, un deliciu mediteranean

Rucola (sau voinicica) este o plantă ierboasă care face parte din familia Cruciferelor (împreună cu varza, ridichea, broccoli) şi creşte în bazinul mediteranean. Planta se cultivă în special pentru frunze, acestea având un gust uşor iute, dar în acelaşi timp dulce-amărui. Anotimpul acestei plante este primăvara. Ea poate fi plantată chiar şi într-un ghiveci. Rucola proaspătă poate fi consumată astfel şi în alte anotimpuri, în special vara.

201008311723280.Pietz_RucolaRucola este o plantă perenă, aşa că nu necesită plantarea seminţelor an de an. Este o plantă săracă în calorii (jumătate de cană conţine doar 2 calorii), dar este bogată în fibre, fiind hrănitoare. Aceasta conţine: proteine, fibre, vitamina C, potasiu, fier, magneziu, vitamina A, acid folic, calciu, zinc, sodiu, vitamina B, vitamina K. Datorită vitaminelor pe care le conţine, rucola este benefică pentru organism deoarece ajută sistemul osos, sistemul cardiovascular, întăreşte sistemul imunitar, eficientizează producerea de colagen (bun pentru piele şi oase), previne cancerul, previne osteoporoza, ajută la eliminarea toxinelor din corp, previne formarea cheagurilor de sânge, protejează ficatul, reduce aciditatea din stomac.

Rucola proaspătă trebuie să aibă culoarea verde închis, fără porţiuni uscate sau galbene, iar frunzele să nu fie foarte umede. Se păstrează în frigider, într-o pungă din plastic, după ce frunzele au fost spălate şi uscate, dar nu mai mult de două zile.

Este consumată cel mai des în salate, în diverse combinaţii: cu roşii, cu morcovi, cu puţină zeamă de lămâie, cu brânză, cu nuci. De asemenea, rucola poate fi folosită în supe, smoothie, pizza sau gătită precum spanacul.

www.ecology.md – 7 octombrie