Meteodependenţa – mit sau adevăr?

Vremea capricioasă şi schimbatoare din aceste zile ne afectează organismul, care resimte din plin impactul schimbărilor meteorologice bruşte. În aceste perioade, anumite boli se pot agrava din cauza diferenţelor bruşte de temperatură.

Bad-Weather

De multe ori, a început să mă doară capul fără motiv si tot de atâtea ori mi s-a spus că s-ar putea să plouă, ori a scăzut presiunea atmosferică deci, se schimbă vremea. Concluzia tututor în ceea ce privea durerea mea de cap era una singură, meteodependenţa, bat-o vina! Acum m-am resemnat în faţa factorilor meteo care îmi zgândăresc migrena cronică din portofoliu.

Simptomele specifice declanşate de schimbările meteorologice sunt: migrenele, durerile de cap, depresiile, anxietatea, ameţelile, modificarea tensiunii arteriale, durerile reumatice.

Un fenomen din aceasta perioadă care poate declanşa la unele persoane anxietate şi depresie este ceaţa. Aceasta poate provoca probleme respiratorii şi pulmonare dar şi crize de angină. În lipsa soarelui, creierul nostru produce mai multa melatonină, hormonul somnului şi în cantitate mai mică serotonină, numită şi hormonul fericirii. De multe ori auzim în jurul nostru persoane  care spun că se simt foarte obosite fizic şi psihic, cu toate că se odihnesc suficient.

Alt fenomen responsabil pentru starea noastră este presiunea atmosferică. Aceasta influenţează oxigenarea şi circulaţia sângelui. Presiunea atmosferica scăzută declanşează ritmul accelerat al bătăilor inimii şi creşterea tensiunii arteriale. Atunci când presiunea atmosferică scade în decurs de câteva ore cu 10 mm coloană de mercur, faţă de valoarea normală, pot apărea stări de somnolenţă şi oboseală, nervozitate, tristeţe. Şi de câte ori nu am spus că fără motiv ne vine să ne certăm cu toată lumea sau că am vrea să ne ascundem într-un colt şi să nu mai vedem pe nimeni.

sleep

Temperatura influenţează şi ea starea noastră de sănătate, după caz, în bine sau în rău. În perioadele cu temperaturi scăzute creşte numărul persoanelor cu probleme cardiovasculare şi reumatice. Dacă la buletinul meteo anunţă că indicele de confort termic, adică raportul dintre temperatură şi umiditate, depăşeşte valoarea 80, va trebui să-ţi iei masuri suplimentare de precauţie.

Meteosensibilitatea, până nu demult intra în categoria bolilor „închipuite”, din cauză că cei din jurul nostru, familie, colegi sau prieteni nu puteau să înţeleagă cum să te doară ceva, aşa din senin, doar că s-a schimbat starea vremii. În prezent există chiar o disciplină numită biometeorologie, ramură a meteorologiei care studiază influenţa proceselor fizice şi chimice din atmosferă, acţiunea climei şi a vremii asupra omului, animalelor şi plantelor.

does-cold-weather-joint-pain_980x551

Înainte de a ne declara meteodependenţi irecuperabili, recomandabil este să ţinem un jurnal pe o perioadă de cel puţin trei luni, în care să notăm orice modificare a stărilor noastre, să înţelegem prin ce trece organismul nostru în faţa schimbărilor vremii, după care medicul va pune diagnosticul potrivit. Meteodependenţa nu este o afecţiune, ea este răspunsul organismului nostru la schimbările climatice în condiţiile existenţei unor afecţiuni.

Iuliana Gheorghe