Bolivia îl alege pentru a treia oară pe Evo Morales la conducerea ţării

O victorie răsunătoare, fără umbră de îndoială: socialistul Evo Morales triumfă la alegerile prezidenţiale din Bolivia, unde obţine peste 60% din voturile exprimate de cei circa şase milioane de alegători şi, astfel, se îndreaptă către al treilea mandat.
Morales l-a înfrânt detaşat pe contracandidatul său, liderul partidului Unidad Democrata, magnatul cimentului şi conservatorul Samuel Doria Medina, care a obţinut doar 24,5% din voturi.
După primele exit poll-uri, Medina şi-a recunoscut înfrângerea şi a explodat petrecerea în Piaţa Murillo, din centrul oraşului La Paz. Morales a sosit în Palatul Quemado, sediul guvernului, unde a fost întâmpinat de susţinători. Apoi, a ieşit la balcon şi a salutat mulţimea. Morales este la putere din 2005. Preşedintele, care la alegerile de duminică s-a impus în opt din cele nouă departamente ale ţării, inclusiv Santa Cruz, cetatea opozanţilor, va fi deci la putere până în 2018.
Evo Morales le-a dedicat victoria sa la alegeri lui Fidel Castro şi lui Hugo Chavez. Din palatul prezidenţial din La Paz, Morales a mulţumit poporului bolivian pentru noul său triumf şi a subliniat că rezultatul electoral îi va permite să continue să promoveze „integrarea nu numai în rândurile bolivienilor, dar şi printre latino-americani”. La alegerile prezidenţiale au câştigat „demnitatea şi suveranitatea poporului nostru”. „Este triumful anticolonialismului şi antiimperialismului”, a adăugat preşedintele cu voce emoţionată.

Traducerea de Oana Avram
IL CORRIERE DELLA SERA