În Italia, impozitele vor putea fi plătite cu opere de artă

Bancher florentin cu sotia, tablou de Marinus van Reymerswaele
Bancher floretin cu sotia, tablou de Marinus van Reymerswaele

Începând cu acest an, în Italia impozitele vor putea fi plătite şi cu tablouri, statui sau cărţi vechi. Ştirea a fost dată de ministrul culturii, Dario Franceschini, care a anunţat că a semnat decretul pentru constituirea comisiei de experţi care va trebui să evalueze operele propuse de contribuabili. În realitate, legea care permite ca datoriile faţă de fisc să poată fi achitate şi prin bunuri de familie există în Italia din anul 1982, „numai că până astăzi – subliniază ministrul – cu excepţia unor cazuri sporadice, aceasta nu a fost aplicată cu convingere”.
Chiar şi comisia care va fi reconstituită acum de ministrul Franceschini a existat în anii trecuţi, numai că nu s-a mai întrunit din 2010.
Potrivit legii, toţi italienii care nu reuşesc să-şi onoreze datoriile faţă de stat, fie că e vorba despre succesiunea pe care trebuie să o plătească în urma unui soţ decedat, fie că e vorba de impozite directe, poate lua în consideraţie ideea de a oferi fiscului, în locul banilor, o operă de artă, un imobil sau chiar un teren. Potrivit legii, comisia desemnată de Ministerul Culturii urmează să evalueze cu atenţia oferta, în cazul în care este necesar aceasta poate cere ajutor şi altor instituţii şi, în cele din urmă, poate să decidă dacă statului îi convine sau nu să renunţe la bani în schimbul operei care i-a fost oferită. Un echilibru delicat între interesele privatului, între cele ale fiscului şi interesele celor care gestionează patrimoniul cultural public.
Având în vedere că decretul a fost semnat, odată trecută perioada de maximum 30 de zile necesară înregistrării acestuia la Curtea Conturilor, noua comisie se va putea reuni pentru a examina eventualele propuneri.

LA STAMPA (Italia), 13 octombrie
Traducerea: Cătălina Păunel