PORTRET: Nana Mouskouri la 80 de ani – o istorie despre muzica sufletului

de Răzvan Moceanu
de Răzvan Moceanu

Nana Mouskouri, pe numele său real Ioanna Mouschouri, s-a născut la 13 octombrie 1934, în Chania, Insula Creta.
În anul 1937 se stabileşte cu familia la Atena, copilăria fiind marcată de lipsuri materiale, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, perioadă care a marcat-o şi care i-a influenţat viaţa şi cariera, dar care i-a oferit o adevărată „lecţie de altruism“. Tatăl ei a fost unul din membrii mişcării anti-naziste, de ocupaţie, din Atena.
Însă Nana era un copil talentat şi ambiţios, încă de la vârsta de 6 ani remarcându-se prin calităţile sale vocale, dar şi printr-un timbru vocii cu totul special, datorat, se pare, unei anomalii a corzilor vocale.
A urmat, apoi, cursurile Conservatorului, unde a fost admisă în anul 1950, la grupa de operă, însă s- nana2a îndrăgostit de jazz şi de cluburile de noapte în care cânta, fiind nevoită să îşi întrerupă studiile în momentul în care profesorii au aflat de pasiunea ei. Compozitorul Manos Hadjidakis a remarcat-o într-unul dintre cluburile în care interpreta – clubul Zaki din Atena, şi a început să îi compună piese muzicale.
În anul 1957 înregistrează prima sa melodie – „Fascination”, în engleză şi greacă.
În anul 1959 participă la prima ediţie a Festivalului Greek Song, unde obţine premiul I cu melodia lui Hadjidakis „Kapou Iparchi/Agapi Mou”, pe versurile lui Nikos Gatsos. A fost momentul în care Nana Mouskouri şi-a început ascensiunea.
A participat apoi la Mediterranean Song Festival din Barcelona, unde a obţinut din nou premiul I cu compoziţia „Xypna Agapi Mou” („Wake up, my love”), ajungând în atenţia criticilor muzicali de pe continent şi semnând un contract cu Casa de discuri Philips-Fontana din Paris.
În anul 1962 înregistrează, la New York, un album de muzică jazz americană intitulat „The Girl From Greece Sings”, alături de Quincy Jones, cu care cucereşte lumea.
În anul 1963 se mută la Paris, apoi reprezintă Luxemburgul în finala concursului Eurovision cu melodia „Force de Prier”.
Însuşi Harry Belafonte a fost impresionat atât de tare de talentul ei, încât i-a propus să participe, alături de el, la un turneu.
Melodiile de pe discurile sale au fost interpretate şi înregistrate în multe limbi inclusiv greacă, franceză, engleză, germană, italiană, portugheză, spaniolă, ebraică, chineză mandarină şi maori, atrăgând admiraţia a milioane de fani de pe toate continentele.
De-a lungul carierei, a abordat diverse genuri, de la folclor grecesc la pop şi country, a colaborat cu Quincy Jones, Bob Dylan, Julio Iglesias şi a lansat peste 150 de albume şi compilaţii.
Din anul 1993, Nana Mouskouri îşi împarte cu succes viaţa între cariera muzicală, familie şi strângerea de fonduri pentru UNICEF.
În perioada 1994 – 1999 a fost aleasă în Parlamentul European din partea partidului Noua Democraţie din Grecia.
Ea ne-a vizitat ţara în anul 2008 pentru o gală caritabilă a UNICEF, cu scopul de a strânge fonduri pentru maternităţile defavorizate din ţara noastră, iar în decembrie 2011 a susţinut un concert la Bucureşti, împreună cu orchestra sa, pe scena Sălii Palatului.
În iulie 2014 a susţinut un concert care a marcat revenirea ei pe scenă, la vârsta de aproape 80 de ani, la baza colinei Acropole din Atena, acelaşi loc în care, în anul 2008, îşi luase adio de la cariera muzicală.
Nana Mouskouri este unul dintre cei mai mari artişti ai lumii care au reuşit să scrie istorie în muzica internaţională, cu o carieră de peste cinci decenii, în care a vândut peste 400 de milioane de discuri, fiind unul dintre cel mai bine vânduţi artişti ai tuturor timpurilor.
A fost căsătorită, între anii 1961 şi 1975, cu Yorgos Petsilas, un chitarist din formaţia sa, şi are doi copii, Nicholas şi Helene. Nana Mouskouri s-a recăsătorit în 2003 cu impresarul ei, André Chapelle, şi locuieşte în prezent în Elveţia.


Video (youtube):

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=mRpMCG5Wjck[/youtube]