„Bulgaria trebuie să se târască la picioarele ruşilor, nu să îi trădeze”, a declarat Vladimir Jirinovski

Liderul Partidului Liberal-Democrat din Federaţia Rusă, Vladimir Jirinovski, a declarat că preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, „trebuie să citească puţin manualele bulgare şi să îşi amintească  evenimentele istorice”. Jirinovski a făcut această declaraţie în cadrul emisiunii „Corespondent special” a postului de televiziune Rossia 1. Comentariul liderului liberalilor ruşi este legat de interviul pe care Plevneliev l-a dat pentru publicaţia „Frankfurter Allgemeine Zeitung”, în care preşedintele bulgar a calificat Rusia ca fiind o „ţară naţionalistă şi agresivă”.
Jirinovski consideră că aceasta este o dovadă a necunoaşterii istoriei, chiar şi a propriei ţări. „El nu ştie deloc istorie. Preşedintele trebuie să deschidă puţin manualele bulgare. Şi soldaţii ruşi care au salvat Bulgaria de asuprirea otomană sunt oare naţionalişti? Monumentul soldatului rus Alioşa e încă în picioare. Întreaga Bulgarie le este recunoascătoare ruşilor pentru că i-au eliberat; e în picioare şi statuia lui Aleksandr II – Ţarul Eliberator. Ei trebuie să ni se târască la picioare, însă, în schimb, şi în primul război mondial, şi în cel de-al doilea, au fost împotriva ruşilor, iar astăzi sunt în NATO. Despre ruşii ucişi la Donbas nu spun nimic? Cine i-a ucis?”, a declarat acesta.
Săptămâna trecută, vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin, a scris legat de ministrul bulgar al apărării că „un anume Şalamanov l-a convins încă o dată pe premierul Bliznaşki să trădeze Rusia”. La rândul său, ministrul bulgar de externe, Daniel Mitov, a răspuns că „Bulgaria este un stat suveran, care-şi ia independent deciziile legate de propria sa securitate. Acestea nu sunt supuse comentariilor unor reprezentanţi de rang înalt ai altor state”.
Rogozin a continuat atacurile, spunând pe Тwitter, că „NATO este o producţie fără deşeuri”, legat de intenţia guvernului bulgar de a renunţa la avioanele de luptă ruseşti şi de a cumpăra avioane americane F-16 la mâna a doua.
Războiul declaraţiilor s-a terminat joi, cu o afirmaţie a purtătorului de cuvânt al MAE rus, Aleksandr Lukaşevic, care a arătat că spusele preşedintelui bulgar sunt inadmisibile, iar el a „călcat în picioare tradiţiile seculare de prietenie şi cooperare între popoarele prietene Rusia şi Bulgaria”.

DNEVNIK (Bulgaria), 14 octombrie
Traducerea: Mirela Petrescu