Ambarcaţiune de agrement cu peste 70 de persoane la bord, eşuată în largul Mării Negre

O ambarcaţiune de agrement cu peste 70 de oameni a eşuat în largul Mării Negre. Un apel SOS primit azi-dimineaţă, în jurul orei 4:00, de Dispeceratul Autorităţii Navale Române cerea intervenţia de urgenţă pentru salvarea cetăţenilor aflaţi la bord. Două ambarcaţiuni ale Gărzii de Coastă, una de la Constanţa şi cealaltă de la Sulina, au pornit spre locul naufragiului, situat la 18 mile marine de Gura Portiţei. În jurul orei 8:00, ambarcaţiunea a fost remorcată şi a început tractarea.

Având în vedere condiţiile meteo nefavorabile – vânt puternic, marea agitată 3-4 grade în larg -, precum şi numărul mare de persoane aflate pe o ambarcaţiune improprie transportului, poliţiştii de frontieră au intervenit cu nava MAI 1101 pentru remorcarea în siguranţă ambarcaţiunii spre Portul Constanţa.

La acţiunea de salvare a participat şi o ambarcaţiune a Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, care a preluat toate persoanele aflate în dificultate, deoarece la un moment dat valurile foarte mari puneau în pericol viaţa pasagerilor. Din primele verificări a reieşit faptul că ambarcaţiunea plecase în urmă cu două zile de pe coasta Turciei şi la bord se află cetăţeni din Irak, Afganistan şi Siria. Nava va ajunge după-amiază în Portul Constanţa. Poliţiştii de frontieră aflaţi în larg spun că pe punte se aflau doar câţiva bărbaţi, restul pasagerilor, printre care copii, femei şi vârstnici fiind adăpostiţi în interior. Nu este exclus ca ei să fie transfugi, însă aceasta se va stabili abia după ce nava ajunge în siguranţă la ţărm, iar pasagerii vor fi audiaţi. Bărbaţii aflaţi pe punte au confirmat doar că ambarcaţiunea vine din Turcia. Zona în care a eşuat nava nu se află în apele teritoariale româneşti, ci în zona economică exclusivă a României. Astfel că, deocamdată, nu se cunoaşte exact încotro se îndreptau cei aflaţi la bord.