România lider de proiect în construirea unui lidar european

România  este  lider  într-un  proiect  ambițios  de construire  a  unui  instrument  pentru  detectarea  şi monitorizarea particulelor minuscule suspendate în aer. Noul “lidar” – primul de acest gen din Europa – are carol  sǎ  contribuie  la  misiunea  sateliților  ESA care  seconcentrează  asupra  atmosferei.  Lidarul,  a  cărui denumire  provine  de  la  “lumină”  și  “radar”,  este  un instrument a cărui tehnologie se bazează pe iluminarea cu ajutorul laserului și analizarea luminii reflectate.

Potrivit unui contract semnat pe 14 octombrie 2014 la sediul ESA din Paris, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică va conduce noul proiect Multiply, al cărui scop este dezvoltarea primului lidar aeropurtat de înaltă rezoluție spectrală, care acționează în mai multe lungimi de undă.

Instrumentul,  pentru construcţia căruia va fi  nevoie de peste doi ani, este proiectat pentru a sonda atmosfera de pe o aeronavă, pentru a detecta şi cartografia aerosoli.

Aerosolii  sunt particule foarte mici  aflate în suspensie în atmosferă. Din moment ce acestea împrăștie și absorb lumina soarelui, le observăm prezența atunci când sunt suficient de mari,deoarece provoacă ceață și răsărituri și apusuri de soare roşiatice.

O mai bună înțelegere a efectului aerosolilor asupra climei și vremii este obiectivul unor viitoare misiuni satelitare ESA, cum ar fi EarthCARE, Sentinel-4 și Sentinel-5.

Este de așteptat ca noul instrument aeropurtat să joace un rol important în pregătirea acestormisiuni și în validarea măsurătorile lor din spațiu.

Construirea acestui  nou senzor nu numai că ajută la asigurarea acurateții  noilor sateliți  carestudiază atmosfera, dar marchează, de asemenea, un reper important în colaborarea dintre ESAşi România în domeniul Observării Pământului.România a devenit oficial al 19-lea Stat Membru ESA în decembrie 2011.

Contractul, în valoare de aproape 3 milioane de euro, a fost semnat de către Roxana Rădvan, Director General Adjunct al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică.

Volker  Liebig,  Directorul  departamentului  ESA de Observare  a Pământului,  a  declarat: “Sunt încântat  să  văd că  România,  un nou Stat  Membru,  conduce  realizarea  acestui  nou  proiectambiţios”;

“Proiectul  se  bazează pe și  extinde cunoştinţele  existente  în  România  și  va permite  țării  și partenerilor săi internaţionali de proiect să joace un rol important și vizibil în pregătirea viitoarelor misiuni  satelitare  atmosferice  și  în  validarea  a  numeroase  misiuni  ESA  de  observare  a Pământului aflate pe orbită”;

Lidarul  emite  lumină  sub  forma  unor  fascicule  laser  pulsate  pentru  a  măsura  intervale.  Deexemplu, pachetul de instrumente EarthCARE include un lidar care furnizează profilul aerosolilor și  norilor  subțiri.  Acesta  funcționează  prin  emiterea  de scurte  impulsuri  puternice  de luminăultravioletă jos în atmosferă și apoi colectează lumina care este împrăștiată înapoi la senzor dela moleculele de aer și particule de nor.

Aerosolii diin atmosferǎ provin în principal din erupţii vulcanice, praf din deșert și incendii, precumși de la activitățile umane, cum ar fi arderea cărbunelui și a petrolului.

Aerosolii afecteazǎ cantitatea de radiaţii pe Pământ şi clima. Ei împrăștie lumina soarelui înapoiîn spațiu, contribuind astfel la răcirea planetei. Aceştia pot afecta, de asemenea, dimensiuneaparticulelor de nori, schimbând modul în care norii reflectă și absorb lumina soarelui.

În plus, ei oferă contextul pentru reacții chimice, care pot duce la formarea unor cantități mari declor reactiv și, în cele din urmă, la distrugerea ozonului în stratosferă.

Noul  lidar  va  fi  o  resursă  esențială  pentru  Biroul  ESA numit  „Campaigns”,  care  efectueazăexperimente de teren extinse pentru  a  sprijini  dezvoltarea de noi tehnologii  spațiale și  a  seasigura cǎ sateliții de observare a Pământului furnizează date exacte.

Malcolm Davidson, șef al Campaigns, a declarat: “Dezvoltarea unui lidar spectral de rezoluţieînalta care funcționează în aer acoperă o zonă lipsă importantă a capacităților senzorilor de aerdin Europa”;

“Instrumentul Multiply va fi extrem de valoros pentru a îmbunătăți înțelegerea noastră cu privirela repartizarea și originea aerosolilor din atmosferă și pentru a pregăti și a face cel mai bine uzde sateliții atmosferici de observare a Pământului.”

Imagini suport:

*http://www.rosa.ro/index.php/ro/comunicare/1497-romania-to-shed-new-light-on-the-atmosphere.html

Linkuri utile:

*Agenția Spațială Română

*Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică

Misiuni pe aceeasi temă:

*EarthCARE

*ADM-Aeolus

*Sentinels

Varianta în engleză:

*http://www.rosa.ro/index.php/en/communication/1497-romania-to-shed-new-light-on-the-atmosphere.html