“La drum cu câinii de salvare”

Asociaţia pentru Câini de Salvare Transilvania (CST) este un ONG din Cluj înfiinţat în august 2011, care pregătește echipe de căutare și salvare asistate de câini. Asociația este formată din 15 membri activi, ingineri, economişti, IT-işti, medici veterinari, studenţi, care se antrenează fiecare cu câinele său.

Echipa participă la stagii de pregătire, teste, exerciții de simulare a intervențiilor și tabere naționale și internaționale. Antrenamentele au loc pe terenul de disciplină, în păduri și în clădiri părăsite. După sute de ore de antrenamente, pentru a confirma dacă un câine este pregătit să salveze vieți, asociația trimite echipa om-câine la examene internaționale. Până în prezent, șapte asemenea echipe om-câine au trecut testele internaționale.

De la înființare, Asociația a participat la opt misiuni de căutare, două dintre ele finalizate cu găsirea în viață a persoanelor dispărute.

Printre cățeii salvatori întâlnim ciobănești germani, labradori, golden retrieveri, schnauzeri, dogi germani, ciobănești belgieni.

„Încercăm să creăm un mediu unde cei interesați de activitatea de salvare cu câini să poată găsi informații și facilități de antrenament, favorizând astfel realizarea unei pregătiri serioase și competente pentru echipele operaționale de căutare și salvare cu câini” – scrie pe site-ul asociației.

Vorbind despre misiunea lor, membrii CST explică: “Includerea unor echipe asistate de câini în misiunile de căutare poate spori considerabil rata de succes a acestora, prin reducerea timpului necesar găsirii victimelor”. Asociația colaborează cu multe organizații de profil, atât din țară, cât și din străinătate: Centrul Chinologic „Dr.Aurel Greblea” aparținând Ministerului Administrației și Internelor, ÖRV Austria (Österreichische Rasse hunde Verein ), ÖRHB Austria (Österreichische Rettungshundebrigade) , precum și cu instituțiile cu atribuții în intervenția în situații de urgență – Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Servicii Publice Salvamont, Inspectorate de Jandarmi Județene.

CST este implicată în numeroase acțiuni dedicate publicului și în special copiilor. În fiecare an, Asociația organizează Hiperparada animalelor, concursuri în programul “Şcoala altfel”, seminarii și participă la multe demonstrații de dresaj.

„Vrem să arătăm tuturor că un câine de salvare nu este doar un personaj de film, ci unul real, care poate ajuta. Iubim câinii și iubim Clujul! Ajutăm oamenii din jur să vadă și să înțeleagă ce poate să aducă în plus un câine în viața fiecăruia dintre noi” – este mesajul reprezentanților asociației.

În prezent, asociația are nevoie de ajutor pentru a cumpăra o autospecială pentru transportul câinilor la operaţiunile de salvare. Membrii asociaţiei explică pe un site de crowdfunding faptul ca o astfel de maşină este necesară, pentru a nu mai transporta patrupezii în portbagajele maşinilor, printre bagaje, sau în cuşti, atunci când se deplasează la acțiunile de salvare. În acest sens a fost lansat proiectul “La drum cu câinii de salvare”, găzduit pe platforma crestemidei.ro.

Daniela Sîrbu

cainidesalvare.ro

crestemidei.ro