Mediateca românilor/vlahilor din Timoc, ediția a II-aconcerte, conferință, expoziţie foto și documentar despre românii din Serbia de Răsărit

În perioada 18 octombrie 2014 – 4 noiembrie 2014, Institutul Cultural Român organizează în Serbia și la București o serie de evenimente culturale dedicate comunității românești din Timoc (Serbia de Răsărit) având ca principal obiectiv conservarea și promovarea identităţii naţionale, lingvistice, culturale şi religioase a românilor/vlahilor care locuiesc în această parte a Serbiei.

Programul debutează cu două concerte de muzică populară susținute sâmbătă, 18 octombrie 2014, în satul Lubnița (comuna Zajeccar) și duminică, 19 octombrie 2014, în satul Bogovina (comuna Bolievaț) din Timoc de Ansamblul Folcloric „Rapsodia Călimanului” (Toplița, jud. Harghita), instituţie de spectacole care îşi desfăşoară activitatea sub egida Centrului Cultural Toplița.

Concertele au loc cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin Direcția Românii din Afara Granițelor și Limba Română, și se înscriu în cadrul Festivalului Cântecelor Românești din Timoc, la care participă soliști vocali și grupuri folclorice din întreaga zonă a Timocului sârbesc.

Festivalul este organizat de Asociația pentru Cultura Românilor/Vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum“, având ca partener, printre alții, și Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Prin prezența ansamblului folcloric din Toplița în Timoc se realizează o punte spirituală între celedouă comunități românești unde componenta identitară este primordială: comunitatea românească din Serbia de Răsărit și cea din arealul Harghita-Covasna. Cu o istorie de 20 de ani în care a fost laureat al festivalurilor folclorice din România, organizate la Baia-Mare, Târgu-Jiu, Târgu-Mureş, etc., ansamblul „Rapsodia Călimanilor” a reprezentat România la evenimente internaționale de profil din Franţa, Bulgaria, Albania, Ucraina, Ungaria, Grecia, Republica Moldova, Quatar.

Seria de evenimente dedicate românilor din Timoc continuă la București marți, 4 noiembrie 2014, ora 10.00, în Aula Universității Naționale de Apărare „Carol I” (Șos. Panduri nr. 68 – 72), cu o serie de prelegeri despre cultura populară a românilor/vlahilor din Timoc și  dificultățile cu care se confruntă aceștia pentru păstrarea identității naționale. Cu acest prilej, prof. univ. Petre Țurlea va prezenta lucrarea sa Românii din Serbia: 1940-1944, vor fi expuse fotografii și va fi proiectat un scurt documentar cu imagini realizate de fotograful Octavian Bâlea în itinerariul său în Timoc din vara acestui an.

Obiectivul principal al acestei manifestări organizate de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Universitatea Națională de Apărare „Carol I” îl constituie valorificarea, promovarea și trecerea în circuitul politicii de securitate națională a cercetărilor de teren care au avut loc în Timoc în lunile iulie-august 2014 pe teme antropologice şi etnografice, realizate de cercetători de la Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu“ din București (Academia Română) și Universitatea din București. Ideea care a stat la baza proiectului de cercetare derulat cu sprijinul ICR a fost inaugurarea unei colecţii (cuprinzând studii de etnografie, filologie, istorie, redactate sub forma unor jurnale atractive de teren) dedicate culturii populare a românilor/vlahilor din Nord-Estul Serbiei, în vederea aprofundării cunoaşterii la ea acasă a comunităţii româneşti din această parte a Serbiei, pentru a releva apartenența acesteia la limba şi cultura română, de care aparţine oorganic, precum și pentru a redescoperi specificul zonei – ritualuri, rituri şi simboluri, obiceiuri şi datini.

Vor susține prelegeri dr. Constantin Secară și dr. Emil Țîrcomnicu, cercetători la Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu“ al Academiei Române, acad. Alexandru Surdu, vicepreședinte al Academiei Române, prof. univ. Radu Baltasiu, director în cadrul ICR, dr. Dorin Lozovanu, cercetător la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Republica Moldova, precum și alte personalități marcante din lumea academică și domeniul românilor de pretutindeni. La eveniment vor participa și reprezentanți ai românilor din Timoc, precum Zavisa Zurz, președintele Asociației pentru Cultura Românilor Vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum“, părintele Ovidiu Ursu, parohul Bisericii Ortodoxe Române din Gorneana și Stefan Radovanovic, un tânăr rapsod din Timoc care va interpreta la fluier cântece vechi din arealul sud-dunărean.

Accesul publicului la evenimentul găzduit de Universitatea Națională de Apărare „Carol I” se face pe bază de invitație.