Expoziţia “Flori de toamnă” la Grădina Botanică din Iaşi

Evenimentul a ajuns la cea de a XXXVIII-a ediţie şi oferă un bun prilej de prezentare a colecţiei de crizanteme, reprezentativă pentru acest moment al anului. Bogăţia de specii, dar mai ales de varietăţi horticole este prezentată în mii de exemplare, în secţiile exterioare sau în sere. Exponatele se remarcă prin diversitatea formelor de cultură sau a inflorescenţelor intens colorate, fiind aranjate ţinând cont de criterii ştiinţifice şi estetice.
Informaţiile selectate oferă celor interesaţi posibilitatea îmbogăţirii cunoştinţelor de botanică şi de horticultură. Vor fi expuse 120 de soiuri cunoscute sub numele de crizanteme şi 130 de soiuri cunoscute sub numele de tufănele sau dumitriţe. Varietăţi de tufănele cu explicaţii în alfabetul Braille şi latin pot fi remarcate prin mirosul specific sau aspectul catifelat sunt expuse pe aleea destinată persoanelor cu dizabilităţi de vedere. Aspectul autumnal este completat de numeroase exemplare deosebit de decorative din colecţia de varză ornamentală (Brassica, 2 soiuri şi 31 hibrizi), ardei decorativi (Capsicum, 37 soiuri) sau de dovlecei şi bostani (Cucurbita, 150 de soiuri). Unele dintre acestea sunt personalizate, reunite într-o zonă de atracţie şi amuzament pentru vizitatori de toate vârstele.
Un interes deosebit prezintă cele 140 eşantioane de fructe şi seminţe ce aparţin unor specii de plante aclimatizate sau naturalizate în diferite secţii, ordonate după criterii precise, de la condimentare, la tanante sau toxice şi însoţite de explicaţii relevante foarte utile. Expoziţia va fi deschisă zilnic, între orele 9.00–17.00, până duminică, 23 noiembrie.
Preţul unui bilet este de 5 lei, iar pentru grupurile organizate este de 3 lei. Fotografiatul este liber.

(RADIO IAŞI, 21 octombrie)