ANL începe construcţia de noi locuinţe în judeţele Bihor, Vâlcea şi Teleorman

ANL începe construcţia de noi locuinţe în judeţele Bihor, Vâlcea şi Teleorman

ANL începe construcţia a 272 de locuinţe în judeţele Bihor, Vâlcea şi Teleorman. Locuinţele se vor construi prin Programul Locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, in municipiile Oradea (judeţul Bihor), Râmnicu Vâlcea (judeţul Vâlcea) şi Alexandria (judeţul Teleorman).

În municipiul Oradea, ANL va construi 132 de locuinţe, în amplasamentul Calea Sântandreiului – intersecţia cu Calea Aradului f.n., Etapa I. Locuinţele (90 de apartamente cu două camere, 36 de garsoniere şi 6 apartamente cu trei camere) vor fi repartizate în 6 tronsoane şi se vor construi în blocuri cu regimul de înălţime S+P+3E+M (subsol+parter+3 etaje+mansardă).

În municipiul Râmnicu Vâlcea, ANL va demara construirea a 105 locuinţe repartizate în 7 tronsoane, în Ansamblul Ostroveni nr. 5 din Strada Nicolae Iorga. Locuinţele (70 de apartamente cu două camere şi 35 de garsoniere) vor fi construite în blocuri cu regimul de înălţime S+P+4E (subsol+parter+4 etaje).

De asemenea, ANL va începe construcţia de noi locuinţe pentru tineri în municipiul Alexandria. În această localitate vor fi finalizate 35 de unităţi locative, în amplasamentul Strada Dunării, Zona Han Pepinieră, Etapa Ib. Locuinţele (26 de apartamente cu două camere şi 9 garsoniere) se vor construi în blocuri cu regimuri de înălţime D+P+3E+M (demisol+parter+3 etaje+mansardă) şi D+P+3E (demisol+parter+3 etaje)   şi vor fi repartizate în două tronsoane. În data de 6 octombrie a.c. a fost emis ordinul de începere a lucrărilor pentru acest amplasament.

Termenul de execuţie a lucrărilor de construcţii este de 20 de luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor.

                                                                              

Programul de construcții locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, a fost lansat de ANL în anul 2001. Locuinţele sunt construite pe terenuri puse la dispoziţia Agenției de către autorităţile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 şi 35 de ani, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuinţă. Accesarea se face prin depunerea de cereri la primării, care urmează să întocmească listele de repartiţii şi întocmirea dosarelor.

În prezent, în urma ultimelor modificări legislative, locuinţele pentru tineri pot fi achiziţionate de chiria și, după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin Programul Prima Casă sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii.Valoarea de înlocuire care se utilizează în prezent la calcularea de către autoritățile publice locale a prețului de vânzare al locuințelor, stabilită prin Ordinul ministrului dezvoltării regionale ș i administrației publice nr. 1391 din 30 iulie 2014 și valabilă până la data publicării următorului ordin în Monitorul Oficial al României, este 328 de euro/metru pătrat, inclusiv TVA.