Masculii de dropie mănâncă otravă pentru a impresiona femelele

Destul de asemănător comportamentului unor studenţi cheflii, masculii anumitor specii de păsări consumă otrăvuri pentru a atrage reprezentantele sexului frumos. Pentru a dovedi cât sunt de rezistenţi şi de sănătoşi, în special în sezonul de împerechere, masculii de dropie (Otis tarda) mănâncă nişte gândăcei care conţin glande cu toxine foarte puternice.

Potrivit publicaţiei PLOS ONE, oamenii de ştiinţă au descoperit că nu este vorba doar de bravură. Toxinele pe care le conţin gândăceii ajută la distrugerea anumitor paraziţi care vieţuiesc la capătul sistemului digestiv, urinar şi reproducător al păsărilor, în zona orificiului comun cunoscut sub numele de cloacă.

În cazul dropiilor, acest orificiu este riguros inspectat de femelă în timpul ritualului sexual (foto). Penajul alb al masculului  facilitează examinarea respectivă, printr-o bună vizibilitate. Analiza minuţioasă a femelei se va încheia cu un verdict: se vor împerechea numai dacă otrava ingerată a fost suficientă pentru a micşora semnificativ numărul paraziţilor. Romantic, nu?
sn-greatbustardH
Sursa: www.sciencemag.org
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă