Crescătorii de păstrăvi, nemulţumiţi de o taxă europeană

Asociaţia Piscicultorilor din Turcia critică o taxă pe care Uniunea Europeană intenţionează să o aplice la importul de păstrăv. Asociaţia precizează că Turcia trebuie să demareze demersuri politice pe lângă UE pentru ca forurile europene să renunţe la decizia de a aplica taxa antidumping de 9%.
Reprezentantul Asociaţiei Piscicultorilor din Turcia, Faruk Coşkun, spune că în urma unei reclamaţii a Danemarcei, Uniunea Europeană intenţionează să aplice exporturilor Turciei de pastrăv o taxă antidumping de 9%. Această măsură nu a intrat deocamdată în vigoare.
Taxa vizează exporturile de păstrăvi porţionaţi până la 500 de grame pe unitate, a afirmat Faruk Coşkun, care cere autorităţilor turceşti să facă demersuri politice pe lângă forurile europene pentru a renunţa la această intenţie.
Producţia anuală de păstrăv în Turcia este de 120.000 de tone, dintre care 27.000 de tone merg la export. Ţările europene care importă cele mai mari cantităţi de produse piscicole din Turcia sunt Germania, Polonia, Olanda şi România, afirmă Faruk Coşkun, care subliniază că dacă pun piedici exporturilor turceşti, europenii vor trebui să cumpere mai scump din altă parte. „De unde va cumpăra peşte Uniunea Europeană? Turcia deţine o cotă de 15% din piaţa mondială de păstrăv. Dacă vor trebui să importe din China, europenii vor plăti mai scump. Deci sigur că vor cumpăra din Turcia. Suntem primii dintre ţările europene atât ca tehnologie cât şi ca producţie”, a mai declarat Faruk Coşkun, din partea Asociaţiei Piscicultorilor din Turcia.

Sursa: SABAH / Traducere Florin Matei