José Manuel Barroso a ţinut un discurs final în calitate de preşedinte al Comisiei Europene

José Manuel Barroso a prezidat azi pentru ultima dată şedinţa Comisiei Europene în această calitate. „Extinderea Uniunii Europene a fost una dintre cele mai mari realizări a construcţiei europene contemporane” – a spus el şi a amintit aici că aderarea României şi Bulgariei a fost o etapă importantă. Cerasela Rădulescu cu detalii despre ultima conferinţă de presă a lui Josée Manuel Barroso în calitatea de preşedinte al Comisiei Europene.

După două mandate consecutive, timp de 10 ani, José Manuel Barroso părăseşte această funcţie evocând faptul că, în pofida greutăţilor, Europa a rămas unită. El regretă ezitările unor state membre şi lipsa de solidaritate privind unele decizii şi spune că este îngrijorătoare lipsa de încredere a cetăţenilor în instituţiile europene, dar şi problema injustiţiei sociale, pe care următoarea Comisie Europeană va trebui să o rezolve. Din 2004, de când s-a aflat la conducerea executivului comunitar, numărul statelor membre aproape s-a dublat, de la 15 la 28, iar cele din zona euro de la 13 la 19. „Cred că una dintre cele mai mari realizări a fost extinderea Uniunii” – a subliniat Barosso. „Imaginaţi-vă, dacă aceste ţări nu ar fi aderat, ar fi fost acum în locul Ucrainei”.

„A fost lucrul cel mai potrivit pe care trebuia să îl facem. Sigur că nu a fost perfect, dar vreau să vă spun sincer: problemele pe care le avem astăzi privind integrarea europeană nu le avem din cauza României şi Bulgariei. Am arătat de fapt că putem să lucrăm cu 28 de state membre în prezent. Acum între noile state care au aderat şi cele vechi nu mai există diferenţe. Dovada este şi faptul că noul preşedinte al Consiliului European este polonezul Donald Tusk”.