Raport al Agenţiei Naţionale Antidrog

Peste 1.500 de persoane au solicitat, anul trecut, asistenţă medicală în urma consumului de droguri, se arată în raportul naţional prezentat, astăzi, de Agenţia Naţională Antidrog. Potrivit documentului, cele mai consumate au fost heroina, metadona, substanţele psihotrope şi canabisul, iar amploarea fenomenului a fost apropiată de cea din anul precedent. Zonele cu consumul cel mai ridicat sunt Bucureştiul şi judeţele Ilfov, Iaşi şi Cluj, dar în jurul marilor centre universitare şi în regiunile de graniţă riscul este destul de ridicat.

Consumul de canabis este cel mai extins. Din punct de vedere teritorial, apare în 21 de judeţe, problematic, însă, ca extindere, rămâne şi consumul de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, acesta fiind prezent în 20 de judeţe. Zona Bucureşti-Ilfov înregistrează în continuare cel mai mare consum de opiacee şi substanţe noi cu proprietăţi psihoactive. Dintre judeţele ţării, Iaşiul înregistrează cel mai mare număr de cazuri de hipnotice şi sedative şi un număr mediu de opiacee şi substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, iar în judeţul Cluj este prezent un număr mare de cazuri de admiteri la tratament pentru consumul de canabis.

În contextul politicilor promovate de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie rapoartele naţionale anuale îşi propun să fie un mijloc de comunicare şi mediatizare a eforturilor privind prevenirea, combaterea şi monitorizarea consumului şi traficului ilicit de droguri.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 octombrie