Revista Capital lansează «Top 300 Cei mai bogaţi români», ediţia din 2014

Revista Capital lansează  «Top 300 Cei mai bogaţi români», ediţia din 2014

Ion Țiriac este cel mai bogat român, cu o avere de 1,2 – 1,3 miliarde de euro. Omul de afaceri revine astfel, după patru ani, pe primul loc al clasamentului. 

Aceasta nu este singura surpriză a «Top 300 Cei mai bogaţi români». După o lungă criză în care averea cumulată a celor 300 de milionari scădea de la an la an, în 2014 aceasta a crescut cu peste 4% față de ediția anterioară a clasamentului. Astfel, averea totală în acest an a ajuns la 22,47 miliarde de euro, cu aproape un miliard de euro mai mult față de anul 2013, ceea ce reprezintă aproximativ 16% din Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru anul acesta.

De la primele ediții ale anuarului Top 300 Cei mai bogați români, ne-am obișnuit ca averea milionarilor să evolueze în trend cu economia României. Totuși, criza a venit cu schimbări, care nu s-au mai văzut în acest an. “După avansul PIB-ului de anul trecut (3,5%) și creșterea estimată pentru acest an (2%), averea însumată a milionarilor s-a majorat cu 4,3%”, spune Oana Osman, redactor-şef al revistei Capital.

O schimbare importantă a avut loc și în cazul pragului minim al averii pentru ocuparea unui loc în «Top 300 Cei mai bogaţi români». Dacă anul trecut acest nivel se situa la 10-11 milioane de euro, în actuala ediție pragul a fost de 14-15 milioane de euro.

Cei mai mulți milionari se regăsesc în regiunea București-Ilfov, unde averea cumulată a celor 136 de oameni de afaceri ajunge la aproape 11 miliarde de euro.  Pe următoarele două locuri, în funcție de averea totală, găsim regiunile Nord-Est și Sud-Est, fiecare cu 2,2 miliarde de euro.

Cele mai importante domenii care au avut o contribuție majoră la creșterea averilor multora dintre milionari au fost agricultura și industria. Sănătatea și o parte a sectorului imobiliar au dat un impuls afacerilor, în timp ce energia – vedeta anilor trecuți – a băgat în stand-by majoritatea proiectelor anunțate de milionari.

“Top 300 Capital a devenit o referință atât în mediul de business cât și în mass-media. Fără îndoială, clasamentul reflectă evoluția economiei românești, iar dacă în anii de criză am observat că unele businessuri păreau în impas, în 2013 și 2014 afacerile care au avut un management performant s-au consolidat”, declară Virgil Munteanu, directorul executiv al Editurii Evenimentul și Capital.

Primele trei poziții din «Top 300 Cei mai Bogaţi Români»

1.    Ion Țiriac  – (1,2-1,3 miliarde de euro). În 2013, omul de afaceri se poziționa pe locul 3 cu o avere de 800-850 milioane de euro
2.    Ioan Niculae – (1-1,1 miliarde euro). Anul trecut era cel mai bogat român, cu o avere de 1,7 miliarde de euro
3.    Dragoș și Adrian Pavăl – (650 milioane de euro) Frații “Dedeman” au urcat două poziții în clasament, iar averea le-a crescut de la 500-520 milioane de euro, ceea ce reprezintă o altă surpriză a ediției din acest an.

Metodă de evaluare
O schimbare importantă în procesul de calculare a averilor constă în suportul oferit redacției Capital de una dintre cele mai importante companii de consultanță și audit. Datele financiare ale companiilor au fost extrase din rapoartele furnizate de RISCO. Pentru evaluarea afacerilor, s-au folosit multiplicatori de EBITDA, diferiţi pentru fiecare industrie, actualizaţi în funcţie de potenţialul de creştere/scădere al sectoarelor respective sau de valorile de piaţă confirmate în cazul realizării unor tranzacţii recente în domeniile respective. Pentru averea personală, s-au luat în calcul şi bunurile imobile (terenuri, clădiri) deţinute de milionari şi de familiile acestora, alte bunuri personale de valoare, comunicate de milionari. Metoda de evaluare este prezentată detaliat în paginile Top 300 Cei mai bogaţi români.

Ediţia din acest an a Top 300 Capital mai include, pe lângă opiniile unor reputaţi specialişti, o serie de analize. Toate acestea precum și alte minitopuri, pe diferite sectoare de business, cât și povești de succes ale unor personalități din fotbal, mass-media, industria frumuseții găsiți răsfoind TOP 300 Cei mai bogați români. 

Capital Top 300 Cei mai bogaţi români este disponibil începând de mâine, 7 noiembrie, la chioşcurile de ziare.