Avansul economiei mondiale este puţin probabil să se redreseze semnificativ în următorii doi ani, deoarece încetinirea graduală a PIB-ului Chinei şi problemele structurale din zona euro, Brazilia şi Africa de Sud continuă să afecteze activitatea economică, se arată într-un raport de evaluare financiară Moody’s Investors Service.
Economiile din G20 ar urma să înregistreze o creştere de aproximativ 3% în 2015 şi 2016, după un avans de 2,8% în 2014, estimează Moody’s.
Moody’s a înrăutăţit prognoza de creştere pentru 2015 în multe ţări şi regiuni, inclusiv în zona euro, Brazilia şi Japonia. În schimb se aşteaptă la o creştere economică solidă în SUA, Marea Britanie şi India în următorii doi ani. PIB-ul SUA va creşte cu 3% şi 2,8% în 2015 şi 2016. Brazilia, afectată de reducerea exporturilor către China, va înregistra un avans de aproximativ 1% în 2015.
***
Analiştii Erste Bank anticipează un deficit bugetar de 2,5% pentru România în 2015, faţă de proiecţia de 1,8%, anunţată de Comisia Europeană.
Pe de altă parte, analiştii BCR prognozează pentru România o creştere economică de 1,8%, în 2014 şi 2,2%, în 2015, faţă de proiecţiile Comisiei Europene, de 2,3%, în 2014, şi respectiv de 2,5%, în 2015.
***
Comitetul de Stabilitate Financiară (FSB) a propus ca băncile considerate prea mari pentru a da faliment să nu poată acorda dividende şi bonusuri dacă nu vor respecta noile reglementări conform cărora costurile legate de colapsul unei bănci sunt suportate de creditori şi nu de plătitorii de taxe. Mark Carney, preşedintele FSB şi guvernator al Băncii Angliei, a afirmat că noile reglementări vor încheia perioada în care plătitorii de taxe suportă costul salvării băncilor de importanţă sistemică.
FSB a publicat anul trecut şi lista celor 29 de bănci considerate prea mari pentru a da faliment şi care vor trebui să îndeplinească cerinţe de capital mai stricte. Ele trebuie să ajungă până în 2019 la un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de 9,5%.
Din ianuarie 2019, marile bănci vor trebui să deţină un capital tampon, alcătuit din obligaţiuni sau alte instrumente financiare, de cel puţin 16 – 20% din activele lor riscante, cum ar fi împrumuturile. Aceste obligaţiuni vor fi convertite în acţiuni pentru a ajuta o bancă ce se confruntă cu probleme financiare.
Noua reglementare se va aplica celor 30 de bănci de importanţă sistemică pe plan mondial, deşi iniţial trei instituţii din China prezente pe listă vor fi exceptate. Analiştii estimează că noile reglementări vor costa băncile europene până la 3% din profiturile lor, în 2016.
Printre cele 30 de instituţii de creditare considerate de importanţă sistemică se află băncile franceze Societe Generale, Credit Agricole, BPCA, BNP Paribas, banca italiană UniCredit, grupul olandez ING Bank, banca spaniolă Santander, băncile elveţiene UBS şi Credit Suisse, băncile britanice HSBC, Royal Bank of Scotland, Lloyds Banking Group, Barclays, băncile americane Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Morgan Stanley, Wells Fargo, Bank of America, Citigroup, băncile germane Commerzbank şi Deutsche Bank, precum şi câteva bănci din Japonia şi China.
***
Autorităţile de reglementare din China au aprobat conectarea burselor de la Hong Kong şi Shanghai, ceea ce va permite investitorilor să facă tranzacţii în cele două teritorii începând cu 17 noiembrie. Investitorii din întreaga lume vor avea acum acces din Hong Kong la acţiunile listate în China, ceea ce ar putea duce la tranzacţii zilnice în valoare de 3,8 miliarde de dolari. Piaţa bursieră a Chinei este evaluată la 3.900 miliarde de dolari.
Obţinerea aprobării pentru demararea Shanghai-Hong Kong Stock Connect reprezintă un element important al liberalizării pieţei de capital în China, a doua mare economie mondială. Autoritatea de politică monetară din Hong Kong a anunţat, într-un comunicat, că este mulţumită de obţinerea aprobării, după discuţii şi pregătiri intense. Legătura dintre pieţele bursiere din Hong Kong şi Shanghai va sprijini de asemenea tranzacţionarea yuanului în afara Chinei şi va întări rolul Hong Kong-ului de centru financiar global.
Pentru prima dată, investitorii eligibili vor tranzacţiona direct acţiuni listate la Hong Kong Stock Exchange prin intermediul bursei de la Shanghai, limita tranzacţiilor fiind de 300 miliarde de yuani (49 de miliarde de dolari), în timp ce investitorii din Hong Kong şi de peste hotare vor face tranzacţii cu acţiuni listate la bursa de la Shanghai prin intermediul bursei de la Hong Kong, limita tranzacţiilor fiind de 250 de miliarde de yuani, au anunţat autorităţile chineze de reglementare.
***
Italia riscă o creştere zero în 2015, susţine raportul ”Global Macro Outlook” realizat de agenţia Moody’s care prevede pentru anul viitor o expansiune a PIB-ului între -0.5 şi + 0,5 %. Aceeaşi perspectivă şi pentru anul în curs. Potrivit guvernului, anul viitor, PIB-ul italian ar trebui să crească cu 0,6%, pentru a ajunge apoi la +1% în cursul anului 2016. Date care corespund cu cele difuzate de Comisia Europeană în recentele estimări de toamnă.
Agenţia de rating prevede că creşterea europeană se va opri la 0,7% în 2014, urcând uşor până la 1,3% în 2015 şi în 2016.
***
Preţul minereului de fier a înregistrat o scădere de peste 40% în acest an iar Citigroup estimează că în 2015 va înregistra o nouă scădere de două cifre, fiind posibil să coboare sub pragul de 60 de dolari pe tonă. Săptămâna aceasta preţul spot al minereului de fier a coborât până la 75,50 dolari, cel mai scăzut nivel de după 2009.
Potrivit Citigroup, în primul trimestru al anului următor preţul mediu al minereului de fier va fi unul de 74 de dolari pe tonă, urmând ca până în trimestrul al treilea să coboare până la 60 de dolari pe tonă, faţă de estimările anterioare care prognozau un preţ de 82 de dolari, respectiv 78 de dolari pe tonă.
Revizuirea estimărilor Citigroup vine după acţiuni similare ale altor instituţii financiare. ANZ Bank şi-a redus estimările privind preţul minereului de fier în 2015 până la 78 de dolari de la 101 dolari anterior, în timp ce Morgan Stanley şi Goldman Sachs estimează că anul viitor tona de minereu de fier va avea un preţ de 87 de dolari, respectiv 80 de dolari.
***
Fitch Ratings a îmbunătăţit ratingul constructorului auto francez Renault de la BB plus, până la BBB minus, perspectiva asociată fiind una stabilă. Îmbunătăţirea reflectă capacitatea Renault de a-şi menţine profitabilitatea şi fluxul de numerar într-un context dificil de piaţă. Marja operaţională a grupului a crescut cu peste 3% în 2013 şi se aşteaptă o nouă îmbunătăţire pe termen mediu.
***
Cetăţenii Serbiei economisesc în 99 % din cazuri în euro, şi cam în acelaşi procent iau credite – dar în dinari. Cauza constă în politica Băncii Naţionale a Serbiei care a făcut o infuzie de dinari în sistemul bancar şi a cerut pentru fiecare credit în euro un depozit obligatoriu de 30 % din valoarea împrumutului.
Oamenii au înţeles că le este mai comod să ia direct împrumuturi în dinari, cu o dobândă între 18 şi 24 %. Dobânzile la creditele în euuro sunt mult mai mici ca cele în dinari ( 7-15 %) , dar există riscul modificării cursului. Trebuie avută în vedere şi creşterea cursului dinarului în raport cu euro, de circa 4,3 procente pe an.
***