Miniştrii europeni ai agriculturii au discutat ieri la Bruxelles despre situaţia plăţilor compensatorii pentru agricultorii din UE

Situaţia plăţilor compensatorii pentru agricultorii din Uniunea Europeană afectaţi de embargoul rusesc, dar şi protejarea produselor ecologice au fost discutate ieri, la Bruxelles, de miniştrii europeni ai agriculturii.  Mai multe state membre, printre care şi România, au solicitat Comisiei să acorde compensaţiile din fondurile Politicii Agricole Comună şi nu din rezerva de criză, care, în opinia lor, trebuie păstrată pentru eventualitatea unor noi provocări anul viitor.
Comisia Europeană a anunţat deja că va oferi producătorilor de legume şi de produse lactate ce înregistrează pierderi în urma embargoului rus compensaţii în valoare de 344 de milioane de euro. 21 de state membre, printre care şi România, au decis să semneze o declaraţie comună şi să o prezinte preşedinţiei italiene a Uniunii Europene, la reuniunea miniştrilor agriculturii. Ei cer Comisiei Europene în această declaraţie comună să garanteze alocarea în bugetul pe anul viitor a unor fonduri suficiente pentru ajutorarea agricultorilor afectaţi de embargoul rus, precum şi pentru alte crize ce ar putea să apară. Este vorba de compensaţii în valoare de 450 de milioane din finanţarea Politicii Agricole Comune. O decizie concretă urmează să se ia în cadrul negocierilor privind bugetul Uniunii pentru anul viitor, care trebuie definitivat pe 17 noiembrie.

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 noiembrie)