În Australia începe Summitul G20

Astăzi  începe, în Australia, Summitul G20, eveniment care reuneşte liderii celor mai puternice economii din lume. Câteva state ar putea anunţa contribuţii substanţiale pentru combaterea schimbărilor climatice. În agenda reuniunii sunt, însă, şi alte teme sensibile, precum inechităţile sociale sau situaţia din estul Ucrainei.

Statele Unite şi Japonia ar putea anunţa, la Brisbane, că vor contribui cu 3, respectiv 1,5 miliarde de dolari, la Fondul Verde pentru Climă al Organizaţiei Naţiunilor Unite, notează France Presse.  În cele două zile de summit, cei mai influenţi lideri politici vor analiza şi posibile căi prin care să reducă inechităţile sociale.

Fondul Monentar Internaţional susţine că obiectivul de creştere cu 2% a Produsul Intern Brut global în următorii cinci ani este insuficient pentru a crea locurile de muncă necesare. Nu în ultimul rând, summitul de două zile se va concentra pe situaţia din estul Europei.

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat, astăzi, că intenţionează să discute cu preşedintele rus ,Vladimir Putin, iar premierul britanic, David Cameron,  a precizat că Rusia riscă noi sancţiuni, pentru că ar alimenta şi sprijini tendinţele separatiste din estul Ucrainei.

Vladimir Putin a precizat, la rându-i,  că se opune unei divizări a comunităţii internaţionale, în cadrul summitului G20. Poliţia australiană a anunţat deja că este în alertă maximă şi că se aşteaptă, mâine, la cel puţin 13 proteste de stradă. De altfel, manifestanţi din întreaga lume s-au mobilizat pe reţelele sociale în ultimele zile, sub sloganul „Nevoile oamenilor, nu lăcomia corporaţiilor”.

G20 reprezintă două treimi din populaţia lumii, generează în jur de 85% din produsul intern brut global şi peste 75% din volumul schimburilor comerciale globale.