WELT am SONNTAG: Arta guvernării made in Germany

În sudul Europei germanii sunt consideraţi foarte pricepuţi. Însă, în opinia lui Ulrich Clauss, guvernarea de inspiraţia prusacă se poate şi exporta. Acest lucru este demonstrat de către politicienii de origine germană din România şi Africa de Sud.
Cum se schimbă vremurile. Îşi mai aduce aminte cineva de afişele greceşti pe care cancelarul federal german era prezentat cu mustaţă à la Hitler şi cu litere runice ale SS? Sau de referirile la „cel de-al patrulea Reich”, lansate la apogeul crizei euro – cu o rezonanţă uluitoare – de Silvio Berlusconi şi media controlată de el? Sau de propaganda antigermană iconografiată nu mai puţin ironic din Spania şi Portugalia la vremea respectivă?
Chiar şi în martie 2013 profesorul de economie Juan Torres López a scris în cotidianul spaniol „El País”, bucurându-se de aprobarea sonoră a unor părţi din opinia publică spaniolă şi franceză, următoarele: „Angela Merkel a declarat război restului Europei asemenea lui Hitler, de data aceasta însă pentru a-şi garanta un spaţiu vital economic.” La vremea aceea apăruse pe fundalul protestelor împotriva politicii de sanare a Germaniei în ţările sud-europene înglodate în datorii şi în Franţa moda „Deutsch-Bashing” fără să fi dispărut până în zilele noastre nici acolo şi nici mai la sud.
Să recunoaştem cinstiţi: a durut. Chiar dacă se bănuia că în cordonul de faliment bancar la sud de Alpi o clasă politică cleptocratică nu voia decât să-şi salveze pielea, instigându-şi clientela împotriva unor pseudo-duşmani externi. Chiar dacă se aflase în măsură tot mai mare în ce stare se aflau sistemele politice în cele mai multe ţări sudice cu datorii. Şi care se mai află în mare parte şi astăzi.
Nu erau aproape de niciun ajutor nici relatările despre numeroşi primari spanioli arestaţi pentru corupţie, despre o demenţă exagerată a impozitelor din Grecia sau despre abisurile dezorganizării italiene. Jurnalele de seară prezentau la informaţiile externe o imagine antipatică a prepotenţei germane, deşi existau şi aici tot mereu voci aparţinând nu doar cercurilor politice, dar şi din partea unor „claqueur”-i ai acestei propagande.
Acum ne parvin informaţii cu totul noi. În zona politică din România – măcinată de asemenea de corupţie – un sas din Transilvania a fost ales preşedinte al ţării, unul care îşi recunoaşte originea şi virtuţile germane. Acest Klaus Johannis, primar de succes al Sibiului, a câştigat clar alegerile prezidenţiale împotriva unei camarile post-socialiste care opera cu toate trucurile – fraudă electorală, corupţie şi demagogie – cu sloganul simplu: Lege – nu furt. Fapte – nu vorbe”.
Iar în Africa de Sud există o femeie, Helen Zille, care prezintă aceleaşi virtuţi. Este vorba de fiica unui nazist (59 de ani) din Essen, refugiat în Africa de Sud.(…)

Traducerea: Imola Stănescu

WELT AM Sonntag (Germania), 23 noiembrie 2014


Puteti accesa mai multe materiale din aceasta categorie abonandu-va la buletinul “Romania vazuta din Strainatate”.
Pentru a primi o oferta personalizata puteti vizita Oferta RADOR sau va rugam sa ne contactati prin departamentul nostru de vanzari:
Iuliana Gheorghe Tel: 0756.079.558 sau 021.303.1608, e-mail: iuliana.gheorghe@radioromania.ro