Cele mai scumpe străzi din lume

Fie că este vorba despre plaje cu nisip alb, privelişte spectaculoasă în preajma valurilor sau deasupra munţilor, buticuri faimoase, shopping de lux sau cine fastuoase, aceste străzi le înglobează pe toate. Reşedinţe ale celor mai influenţi oameni din lume, construcţiile acestor străzi găzduiesc cele mai scumpe magazine de pe planetă, potrivit The Richest.

10. Avenue Montaigne, Paris: 26.000 dolari/metru pătrat

Situată în cartierul Champs-Elysees din Paris, Avenue Montaigne are o reputaţie aparte: aici se plimbă numai oameni influenţi. Această stradă pariziană a devenit cunoscută în secolul al XIX-lea imediat după faimosul bal de la Mabille. Astăzi găzduieşte cele mai mari case de modă, Dior, Chanel, Louis Vuitton şi Ralph Lauren, iar preţul per metru pătrat este de 26.000 de dolari.

9. Fifth Avenue, New York: 28.000 dolari/metru pătrat

Fifth Avenue din Manhattan, New York a fost mereu clasată ca fiind una dintre cele mai scumpe străzi din lume în ultimii ani. Aici se află numeroase magazine ale designerilor, precum Saks Fifth Avenue, Bergdorf-Goodman, Louis Vuitton si Prada precum şi casele de bijuterii Bulgari şi Tiffany şi Company. Muzeul Mile aflat pe această stradă are una dintre cele mai opulente vile din tot oraşul New York. Multe dintre fostele reşedinţe au devenit muzee – precum The Met sau muzeul Guggenheim. Aici se află şi sediul central al Rockefeller Center şi Empire State Building. Preţul mediu este 28.000 de dolari pentru un metru pătrat.

8. Ostozhenka, Moscova: 29.000 dolari/metru pătrat

Ostozhenka, Moscova
Ostozhenka, Moscova

Destul de obscură în comparaţie cu celelalte două străzi menţionate, aceasta este cunoscută drept Mila de Aur a Moscovei, denumire atribuită în anii 1990 de când Ostozhenka a devenit un „cuib” al activităţii financiare, cu apartamente luxoase ridicate aici şi cu birouri construite de-a lungul străzii. Fiind „gazda” multor magazine, buticuri şi reşedinţe ale celor mai influenţi oameni din Rusia, nu e de mirare că are un preţ mediu de pornire de 29.000 de dolari pentru fiecare metru pătrat.

7. Dealul Romazzino, Sardinia: 32.900 dolari/metru pătrat

Dealul Romazzino şi toata zona care îl înconjoară a fost locul perfect pentru imobiliare încă din 1961, când dezvoltarea zonei a fost grăbită şi de consorţiul de companii condus de magnatul britanic Aga Khan IV. Totuşi, locul a ajuns pe prima pagină a ştirilor în 2012 când miliardarul italian Carlo de Benedetti şi-a vândut vila Rocky Ram pentru 110 milioane de dolari. Mai multe celebrităţi şi oameni de afaceri au fost atraşi aici de hotelurile luxoase, precum Cala di Volpe şi Romazzino precum şi de plajele cu nisip alb şi cluburile exclusiviste de iachturi. Acest paradis de pe coasta Sardiniei are un preţ mediu de pornire de 32.900 pentru un metru pătrat.

6. Chemin de Ruth, Geneva: 37.000 dolari/metru pătrat

Cu o privelişte spectaculoasă spre Lacul Geneva şi Alpii Elveţieni şi cu un standard ridicat de viaţă, este uşor să ne dăm seama de ce preţurile reşedintelor de pe Chemin de Ruth sunt atât de mari – 37.000 de dolari pentru un metru pătrat. Multe dintre vilele din Cologny, Geneva au grădini sculptate, piscine enorme şi faţade arhitecturale superbe. Cinci proprietăţi de pe această stradă s-au vândut cu mai mult de 13,1 milioane de dolari între 2008 şi 2010, în timp ce preţul record a fost de 36 de milioane de dolari.

5. Dealul Paterson, Singapore: 42.500 dolari/ metru pătrat

Aceast paradis rezidenţial este cunoscut în Singapore drept Strada Miliardarilor şi a avut creşteri masive de preţ în ultimul an datorită fluctuaţiilor financiare. Localizată în Districtul 9, unul exclusivist şi respectat, Dealul Paterson este aproape de lanţul de magazine Orchard Road, o zonă plină de magazine ale caselor de modă şi a restaurantelor cu stele Michelin. Cel mai scump ansamblu de apartamente de aici este stilatul şi elegantul Marq, care are o piscină privată cu vedere deasupra oraşului pentru fiecare apartament în parte precum şi un design interior realizat de Hermes. Cofondatorul Facebook, Eduardo Saverin, trăieşte aici, aşa că nu ne mirăm de ce preţul de pornire pentru un metru pătrat este 42.500 de dolari.

4. Boulevard du General de Gaulle, Cap Ferrat, Franţa: 79.000 de dolari/metru pătrat

Cap Ferrat este cea mai scumpă locaţie non-urbană din lume, cu preţuri care depăşesc 79.000 de dolari metrul pătrat. Localizată de-a lungul Coastei de Azur, Cap Ferrat a fost la un moment dat reşedinţă Regelui Leopold al II-lea al Belgiei, dar acum este înţesată cu vile şi hoteluri impunătoare, precum superbul Grand Hotel du Cap-Ferrat. Bulevardul General de Gaulle în mod particular are cele mai mari preţuri, cu vederea sa panoramică asupra Marii Mediteraneene. Această zonă a fost vânată de celebrităţi şi magnaţi, Brad Pitt şi Angelina Jolie au o vilă aici, la fel şi cofondatorul Microsoft, Paul Allen.

3. Avenue Princesse Grace, Monaco: 86.000 dolari/metru pătrat

Avenue Princesse Grace
Avenue Princesse Grace

Monaco, reşedinţa Grand Prix-ului Formula 1 şi a concursului de vase maritime, este locul de joacă pentru elita Europei. Preţurile proprietăţilor sunt exclusiviste, mai ales pe Strada Printesa Grace care situată de-a lungul coastei. La apogeul lor, preţurile atingeau 135.000 de dolari pe metru pătrat, astăzi, totuşi au ajuns la un nivel de 86.000 de dolari. Andreea Bocelli, Roger Moore, Lewis Hamilton şi Helena Christensen au reşedinţe aici.

2. Kensington Palace Gardens, Londra: 107.000 dolari/metru pătrat

Acest bulevard luxos este privit ca fiind cea mai exclusivistă adresă din Londra, cu locatari precum William şi Kate, ducele şi ducesa de Cambridge. Nu este greu de înţeles de ce este atât de scumpă. Preţurile pentru această stradă, în medie pornesc de la 107.000 de dolari pentru fiecare metru pătrat. Multe ambasade sunt localizate aici, precum şi reşedinţa magnatului din industria hotelului, Lakshmi Mittal, la un moment al şaselea cel mai bogat om din lume, precum şi reşedinţa oligarhului rus Roman Abramovich.

1. Pollock’s Path, The Peak, Hong Kong: 120.000 dolari/metru pătrat

Cea mai scumpă stradă din lume – cu vedere panoramică asupra Portului Victoria, insulei Hong Kong şi a întregului oraş – a fost locul de petrecere pentru cei mai influenţi oameni. Noile proiecte dezvoltate aici, luxoase şi impunătoare, au ridicat preţurile, iar în 2011 toate recordurile au fost depăşite în Hong Kong când apartamentul nr. 10 a fost vândut cu 103 milioane de dolari. Aceste trenduri par să continue în timp ce dezvoltarea oraşului este mult mai dificilă din cauza lipsei de spaţiu, aşa că preţurile mai mult ca sigur vor depăşi valoarea de 120.000 de dolari pentru fiecare metru pătrat.

(www.eco.md -25 noiembrie)