CinePOLSKA / Filme despre libertate la București

Filmul „Ida”, candidat la premiul Oscar, va deschide Zilele Filmului Polonez care vor începe vineri, 28 noiembrie, la Cinema Elvire Popesco din București. Evenimentul, numit CinePOLSKA, a ajuns la cea de-a 10-a ediție. În ultimul week-end din noiembrie și primul din decembrie, cinefilii din București vor putea viziona 6 pelicule realizate în ultimii doi ani, premiate la festivaluri importante şi apreciate de public, și care abordează fenomenul libertăţii.

Prilejuit de aniversarea a 25 de ani de la căderea comunismului în Europa Centrală, evenimentul se va desfăşura sub genericul „Filme despre libertate”. Vorbim aici nu doar despre libertatea politică pe care polonezii au câştigat-o acum un sfert de veac, ci şi despre toate dimensiunile ale libertăţii.

Festivalul va fi deschis de celebrul „Ida”, distins cu peste 40 de premii și candidatul polonez pentru Oscar. Un film artistic alb-negru despre o tânără călugăriţă de origine evreiască care, atunci când îşi întâlneşte mătuşa, un procuror comunist, descoperă împreună cu aceasta povestea tragică a familiei sale. „Păpuşa” ne va prezenta viața primei poete rrome din Polonia şi preţul plătit pentru talentul său. „Să vrei să trăieşti” ne va duce în lumea unui tânăr care, deşi suferind de paralizie cerebrală, îi învaţă pe cei din jur ce înseamnă să trăieşti o viaţă cu adevărat liberă. „Baby blues” – o peliculă plină de umor despre o mamă adolescentă care învaţă ce e responsabilitatea, păstrându-și în acelaşi timp bucuria de a trăi. Buna dispoziţie e garantată şi de filmul „Un bilet spre lună” – un road movie şi o poveste despre maturizare în Polonia anilor ’60. Ultimul film despre libertate este controversatul „În numele” – istoria unui preot catolic care se îndrăgosteşte de un tânăr aflat în grija sa.

Zilele Filmului Polonez CinePOLSKA, un eveniment organizat de Institutul Polonez din București și Asociația Cineaștilor Polonezi, cu sprijinul Institutului Polonez de Artă Cinematografică, vor fi găzduite la București de Cinema Elvire Popesco (bd. Dacia nr. 77), în perioada 28 noiembrie  – 7 decembrie 2014, ora 20.00. Toate filmele sunt subtitrate în limba română.