Pericol neaşteptat pentru cei care fumează ţigări electronice

Multe persoane înlocuiesc în ultimul timp ţigările clasice cu cele electronice din considerentul că acestea nu ar dăuna atât de mult organismului. Din păcate, şi ţigările electronice prezintă un pericol la care probabil nimeni nu se gândea.

E-cigarettes, sau ţigările electronice, sunt o alternativă la produsele de fumat ce conţin tutun. Concepute să ofere un gust şi o senzaţie similară cu a ţigării din tutun, dispozitivul este alimentat cu nişte baterii cu care poţi inhala doze de nicotină sub forma unor vapori.

Deşi nu sunt la fel de dăunătoare precum ţigările normale, e-cigarettes au o altă problemă acum. Cotidianul britanic „The Guardian” scrie că aceste ţigări pot fi infectate cu malware.

Multe ţigări electronice pot fi încărcate prin USB, fie printr-un cablu special, fie prin introducerea ţigării în portul USB. Asta înseamnă că ţigara cumpărată de la un producător care nu este de încredere îi poate da acestuia acces la datele tale.

Cel puţin un utilizator a păţit aşa ceva, conform Reddit: „Un şef executiv s-a trezit cu o infecţie malware în computer, sursa neputând fi determinată. Toate metodele clasice de infectare au fost scoase din calcul, astfel că departamentul de IT a luat în calcul alte posibilităţi. S-a descoperit că ţigara electronică făcută în China avea un malware în încărcător şi când a fost conectat la USB a infectat sistemul”.

Pentru a vedea dacă povestea e cusută cu aţă albă, cei de la ‘The Guardian’ au vorbit cu Rik Ferguson, consultant în securitate la Trend Micro: “E plauzibil. Acest tip de malware este existent de mulţi ani, infectând ramele digitale, MP3 playere şi altele” spune Ferguson, care dă ca exemplu situaţia din 2008 când o fotografie produsă de către Samsung a fost livrată cu malware pe discul de instalare al produsului.

„Poate fi făcut un argument solid pentru ca întreprinderile să dezactiveze porturile USB sau măcar să folosească un mod de a permite numai accesul autorizat. Pentru consumatori, e cel mai bine să ai un sistem la zi antimalware şi folosirea numai a device-urilor de încredere” mai spune Ferguson.

www.independent.md – 25 noiembrie