Tortul bunicului, „cu castraveţi”

tortkiwi1I-am dat acest nume pentru că bunicul meu, când a văzut prima dată tortul ornat cu felii de kiwi, m-a întrebat: „Ce asta, nepoată, TORT CU CASTRAVEŢI?” De atunci, aşa i-a rămas numele:)

Pentru acest minunat tort cu ‘castraveţi’ (kiwi) este nevoie de următoarele ingrediente:

Blatul:

150 grame făină
150 grame unt
1/2 plic praf copt
100 grame cacao
3 ouă
4 cutiuţe iaurt (aproximativ 500-600 grame, de pildă, o cutiuţă de Zuzu are 140 grame x 4 = 560 grame)
un pumn de nuci rupte în bucăţi – mai mari sau mai mici, după gust

Crema:

100 grame ciocolată neagră
200 grame cremă de branză nesărată – foarte bună este Philadelphia
200 grame branză de vaci
100 grame zahăr pudră

Pentru ornat:

2 kiwi

Pentru prepararea blatului, se amestecă bine untul cu zahărul, se separă ouăle, se adaugă gălbenuşurile pe rând, apoi făina cernută împreună cu cacaoa şi praful de copt. La final se adaugă iaurtul, albuşurile bătute spumă şi nucile. Se coace la cuptor într-o formă de tort unsă bine cu unt şi tapiţată cu pesmet sau făină, până când blatul trece testul scobitorii – înţep blatul cu scobitoarea; este gata când scobitoarea iese curată, fără urme de aluat.

Între timp se prepară cremă – exact ca la cheesecake: se topeşte ciocolata la bain marie, se lasă puţin să se răcească, se adaugă crema de brânză, brânza de vaci şi zahărul pudră şi se amestecă bine. Se dă apoi la rece.

Când se răcesc ‘componentele’, se asamblează: se întinde bine crema peste tot blatul, până se ‘îmbracă’ tot tortul, apoi se ornează cu feliile de kiwi tăiate subţiri.

Poftă bună!

Daniela Sîrbu