Guvernul va încerca să convingă FMI să accepte o un deficit bugetar mai mare în 2015

O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional vine, astăzi, în România, pentru discuţii cu autorităţile de la Bucureşti pe marginea bugetului pentru anul viitor. Principala miză va fi nivelul deficitului bugetar, astfel încât guvernul să îşi poată respecta angajamentele fără să fie obligat să majoreze taxele şi impozitele.

România s-a angajat ca pentru 2015 deficitul bugetar să fie de cel mult 1,4% din PIB. Guvernul va încerca să convingă delegaţia FMI să accepte o derogare, iar deficitul bugetar să fie majorat, pentru a nu fi obligat să crească unele taxe. În opinia ministrului de finanţe, Ioana Petrescu, deficitul bugetar ar trebui să crească cu 0,3% din PIB, pentru ca România să îşi respecte promisiunile făcute la ultimul summit NATO privind cheltuielile pentru apărare.

Pe lângă banii necesari pentru armată, guvernul va încerca să obţină acordul pentru o creştere suplimentară a deficitului bugetar, pentru a avea sumele necesare cofinanţării proiectelor din fonduri europene. Sumele pentru cofinanţări şi cheltuielile suplimentare pentru armată ar duce deficitul bugetar la peste 2% din PIB, chiar la peste 2,8%, conform calculelor Consiliului Fiscal, în cazul în care nu sunt majorate taxe şi impozite sau nu se taie din cheltuielile altor ministere.

RADIO ROMÂNA ACTUALITĂŢI – 2 decembrie