În exclusivitate: Săptămâna Nobel la Radio România

Radio România va fi, pentru al 16-lea an consecutiv, singurul post din România prezent la Săptămâna Nobel şi la ceremoniile de decernare a prestigioaselor premii, evenimente care vor avea loc la Stockholm şi la Oslo.

Începând din 5 şi până pe 10 decembrie, dată la care va fi comemorat inventatorul acestor distincţii, în prezenţa familiilor regale din Suedia şi Norvegia, Corina Negrea, singurul jurnalist român acreditat la evenimentele Nobel, va transmite şi va înregistra interviuri şi conferinţe cu marile personalităţi ale lumii ştiinţifice pentru Radio România Cultural şi Radio România Actualităţi.

În cei 16 ani de când este prezentă la evenimentele Nobel, Corina Negrea a realizat aproape 50 de interviuri-document cu laureaţi ai Academiei Regale de ştiinţe din Suedia, a înregistrat numeroase ediţii speciale ale emisiunii Planeta Radio din Stockholm şi Oslo şi a făcut transmisii în direct de la cele mai importante momente ale Săptămânii Nobel.

 Anul acesta, cele două oraşe ale ştiinţei vor fi din nou în atenţia lumii întregi datorită prezenţei celor 13 laureaţi din 2014 şi a invitaţilor de pe întreg mapamondul. Pe lângă momentele decernării distincţiilor, la Stockholm şi la Oslo vor avea loc numeroase conferinţe publice susţinute de laureaţii Nobel pentru literatură, medicină, chimie, fizică, economie şi pace.

 Tot în această perioadă are loc şi Concertul Nobel, oferit de fundaţia cu acelaşi nume în onoarea laureaţilor dar şi ceremonia decernării premiilor, în data de 10 decembrie, ziua morţii lui Alfred Nobel. Laureaţii vor participa şi la dineuri oferite de Casa Regală Suedeză, de instituţiile care fac alegerea laureaţilor – Academia Regală Suedeză de Ştiinte, Academia Suedeză şi  Institutul Karolinska – precum şi la o serie de întâlniri cu elevi ai unor licee din alte oraşe suedeze.