Serbia nu are alternativă la South Stream (şeful diplomaţiei sârbe)

Ministrul de externe al Serbiei a declarat duminică că ar fi în defavoarea Serbiei ca proiectul South Stream să nu se realizeze, deoarece Serbia ar rămâne fără o rută alternativă de alimentare cu gaze naturale. „Ar fi în defavoarea tuturor, pentru că Rusia, prin intermediul statelor din regiunea, alimentează întreaga Uniune Europeană” – a apreciat Dacic, reamintind că pentru data de 9 decembrie la Bruxelles a fost convocată o reuniune a şefilor misiunilor statelor Uniunii Europene prin care urma să treacă gazoductul.

Dacic şi-a exprimat aşteptarea ca problema South Stream să fie rezolvată în mod favorabil. „Probleme nu au fost din partea Belgradului. Considerăm că ar fi în defavoarea noastră ca acest proiect să nu se realizeze, deoarece Serbia ar rămâne fără o sursă alternativă de alimentare cu gaze naturale” – a apreciat Dacic, adăugând că în acest moment singura direcţie de alimentare este din Rusia via Ucraina, care poate conduce la întreruperea alimentării cu gaze naturale, aşa cum s-a întâmplat, iar Serbia ar putea rămâne fără această resursă.

Dacic a subliniat că prin realizarea unei interconectări Serbia-Bulgaria nu s-ar rezolva problema, pentru că Bulgaria se alimentează tot din Rusia. „În acest proiect mai există o problemă, pentru că Bulgaria ar primi finanţare 100% de la UE, iar Serbia ar primi o finanţare de doar 10%” – a precizat Dacic, adăugând că acesta este motivul pentru care Serbia acordă mai multă atenţie proiectului South Stream.

www.beta.rs – 8 decembrie