Ziua INTERNAŢIONALĂ A LUPTEI împotriva corupţiei

Aniversăm, în acest decembrie, 25 de ani de democraţie în România. În această perioadă s-au realizat progrese semnificative, vizibile mai ales în organizarea, în mod repetat, de alegeri libere şi corecte, îmbunătăţirea nivelului de trai, aderarea la UE şi NATO. România are sisteme bine dezvoltate, legislaţie şi instituţii care servesc la sporirea transparenţei, prevenirea şi pedepsirea actelor de corupţie şi promovarea pieţelor bazate pe reguli. Aceste sisteme modelează regulile conform cărora ar trebui să funcţioneze societatea şi generează consecinţe pentru cei care nu le urmează. Însă sistemul se confruntă în continuare cu provocări considerabile, de la atacuri în presă la adresa judecătorilor şi procurorilor, până la legislaţie netransparentă care se schimbă frecvent fără consultarea părţilor interesate.

Românii şi-au demonstrat deja hotărârea de a fi implicaţi în viitorul politic al ţării lor, de exemplu prin rata de participare de 64% la alegerile prezidenţiale de luna trecută. Ei ştiu că drumul înainte necesită implicare pe fiecare front, fie prin intermediul administraţiei publice, al societăţii civile sau al sectorului privat, fie în chestiuni precum buna guvernare, independenţa sistemului judiciar sau responsabilitatea socială corporativă.

Românii trebuie să mai facă eforturi pentru a consolida statul de drept la fiecare nivel al societăţii şi pentru a se asigura că nimeni nu este mai presus de lege. România nu este singură în confruntarea cu aceste probleme. Statele Unite ale Americii, Olanda şi Marea Britanie se confruntă şi ele cu provocări, atât în sectorul public, cât şi în cel privat: toate ţările noastre trebuie să facă mai mult în lupta anticorupţie. Însă cu fiecare nouă generaţie, ţările noastre au făcut progrese în eliminarea corupţiei. Suntem încrezători că şi România va face acest lucru şi suntem pregătiţi să ajutăm.

De Ziua Internaţională a Luptei Împotriva Corupţiei şi la sărbătorirea a 25 de ani de democraţie românească, îi îndemnăm pe toţi cetăţenii României, fie ei tineri sau bătrâni, să se alăture cetăţenilor ţărilor noastre în eliminarea corupţiei, oriunde s-ar găsi ea.

 Însărcinatul cu Afaceri al SUA ad-interim, Dean Thompson

Ambasadorul Olandei, Matthijs van Bonzel

Ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell