Acordul cu FMI va fi finalizat în septembrie, anul viitor, dar nu va mai fi prelungit

Ministrul delegat pentru buget, Darius Vâlcov, a dat de înţeles, în această seară, că acordul cu Fondul Monetar Internaţional va fi finalizat în septembrie, anul viitor, dar nu va mai fi prelungit. La o zi după ce autorităţile române au primit acceptul creditorilor internaţionali pentru un deficit bugetar în 2015, de 1,83% din Produsul Intern Brut, Darius Vâlcov a explicat, astăzi, că partea română a încercat să pledeze pentru reducerea cursului la care vor fi calculate accizele în 2015, însă nu au primit aprobarea FMI, care a insistat că este bine să existe un excedent de venituri la buget. Oricum, anul viitor, accizele nu vor fi majorate – a mai spus ministrul delegat pentru buget.

Darius Vâlcov: Am mers după o metodologie de calcul care este preferată de mult mai multe ţări din Uniunea Europeană şi considerăm că întotdeauna trebuie să ne raportăm la leu, şi nu la euro şi la inflaţie, făcând acea medie, cum s-a mers până acum. Deci, practic, nu s-a schimbat decât metodologia de calcul, nu ne-am raportat la un nivel al euro difert. Tocmai s-au încheiat negocierile cu FMI şi Comisia Europeană şi, împreună, am stabilit acest nivel. A fost o propunere din partea noastră să discutăm despre alt nivel, bineînţeles, v-am spus, în nicio propunere pe care am discutat-o cu FMI şi Comisia Europeană nu privea majorarea, ci întotdeauna am vorbit de nivel mai redus, dar, aşa cum am convenit, după ce vom vedea execuţia în ceea ce priveşte veniturile pentru anul viitor, vom putea să venim cu astfel de măsuri, de micşorare a nivelului, inclusiv la accize, pentru că, până acuma, vă spuneam că discuţiile, în special, s-au axat pe reducerea TVA-ului.

Tot în şedinţa de astăzi, Guvernul a aprobat majorarea salariului minim brut, la 975 de lei, de la 1 ianuarie, şi la 1.050 de lei, de la 1 iulie 2015. De această măsură, vor beneficia aproximativ un milion şi jumătate de salariaţi din sectorul bugetar şi aproape un milion de salariaţi din sectorul concurenţial.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 10 decembrie