MAGYAR HÍRLAP: „Lumina Timişoarei a învăluit Europa”

Luni, la Academia de Ştiinţe din Budapesta a avut loc o conferinţă cu titlul de C, în cadrul căreia s-a vorbit despre rolul marcant al maghiarimii din Transilvania şi al lui C în schimbarea regimului din România.
Dintre cei ce au luat cuvântul, premierul ungar Viktor Orbán şi vicepremierul Zsolt Semjén au atras atenţia că există persoane care vor să falsifice evenimentele.
În discursul său, premierul ungar a menţionat între altele că „în 1989, la Timişoara s-a aprins o lumină a cărei strălucire a cuprins nu doar Transilvania, România şi Ungaria, ci şi Europa. (…) După un sfert de secol, această lumină care a strălucit în întunericul dictaturii, abia se mai vede în unele locuri. După 25 de ani, la est de noi mulţi nu vor să accepte că revoluţia a pornit de la o parohie reformată, de la o comunitate maghiară”.
László Tőkés a evidenţiat că „noi, maghiari din ţară şi din străinătate avem nu doar un trecut comun, dar şi un prezent şi un viitor comun, pentru că frontierele trasate artificial nu pot fărâmiţa nici naţiunea şi nici istoria noastră”. După cum a afirmat, algerile prezidenţiale de anul acesta au consolidat unitatea maghiarimii, lucru fără precedent din 1989 încoace, iar la această unitate a contribuit şi maghiarimea din Transilvania.
Fostul preşedinte şi premier albanez Sali Berisha a vorbit despre rolul jucat de maghiari în dărâmarea cortinei de fier, subliniind că lupta maghiarilor pentru libertate a fost importantă pentru toate popoarele oprimate de atunci.
Au mai luat cuvântul fostul preşedinte ungar Mátyás Szűrös, Sán dor Lezsák, vicepreşedintele Parlamentului. Frank Spengler, şeful reprezentanţei Fundaţiei Konrad Adenauer din Ungaria a subliniat că în urmă cu 25 de ani primii paşi către schimbarea regimului şi victoria democraţiei s-au făcut în Ungaria şi Polonia, iar Germania şi-a exprimat maghiarilor în mai multe rânduri recunoştinţa pentru că au contriibuit la acest proces.
La manifestările festive de la Timişoara care încep zilele acestea sunt invitaţi preşedintele ungar János Áder, fostul preşedinte albanez Sali Berisha şi Klaus Johannis preşedintele ales al României care urmează să fie investit duminică. În mesajul său scurt ataşat programului vizitei, Klaus Johannis a făcut un apel la adresa timişorenilor să-şi exprime împreună admiraţia faţă de eroismul celor ce s-au împotrivit dictaturii comuniste.(…)
Articol de Mariann Őry
Traducerea: Imola Stănescu


Puteti accesa mai multe materiale din aceasta categorie abonandu-va la buletinul “Romania vazuta din Strainatate”.
Pentru a primi o oferta personalizata puteti vizita Oferta RADOR sau va rugam sa ne contactati prin departamentul nostru de vanzari:
Iuliana Gheorghe Tel: 0756.079.558 sau 021.303.1608, e-mail: iuliana.gheorghe@radioromania.ro