Proteste la sediile Ministerelor Educaţiei şi Muncii din Bucureşti

Personalul nedidactic din învăţământ trăieşte la limita sărăciei, susţin reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, care au organizat astăzi proteste la sediile Ministerelor Educaţiei şi Muncii din Bucureşti. Salariile mici ale tehnicienilor, paznicilor sau angajaţilor de la curăţenie – aproximativ 50 de mii de persoane, la nivel naţional – îi obligă pe tot mai mulţi dintre ei să părăsească sistemul, a aflat reporterul RRA Felicia Mocanu. Ea a stat de vorbă cu cei care au ieşit astăzi în stradă.
-: Mecanic de întreţinere.
Reporter: Ce salariu aveţi?
-: 700. Suntem foarte umiliţi, nu suntem băgaţi în seamă de mulţi ani. Vrem şi noi drepturile pentru munca pe care o prestăm. Şi soţia, tot la fel, lucrează în învăţământ, cu salariu de 600 de lei.
-: De când ne-a tăiat salariile cu 25%, nu ne-am reprimit drepturile salariale care ni se cuveneau în totalitate.
-: După 35 de ani de muncă, noi am rămas la acelaşi salariu.
-: Azi iau banii, mâine nu-i mai am.
-: Vom ieşi n continuare până când ne vom obţine drepturile. Nu cerem pomană, ne cerem drepturile.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor, afirmă că aceste acţiuni ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru toţi cei care reprezintă destinele învăţământului în România. A menţine această stare de tensiuni în rândul salariaţilor va avea efecte în perioada imediat următoare.
Marius Ovidiu Nistor: Fără a avea îngrijitoare în unităţile de învăţământ preuniversitar, mai ales în grădiniţe, este pusă în pericol siguranţa copiilor, iar ameninţarea voalată transmisă de unii, cum că externalizarea este o soluţie, nu, este doar o afacere pentru primării. Înseamnă, de fapt, costuri de trei, patru ori mai mari, iar eficienţa este egală cu zero.
Sindicaliştii au depus un memoriu la Ministerul Educaţiei, de unde au primit promisiunea că documentul va ajunge astăzi la Guvern, pentru prima şedinţă a noului executiv, mai transmite Felicia Mocanu. Reprezentanţii personalului auxiliar din învăţământ s-au îndreptat, apoi, în marş către Ministerul Muncii, unde au semnalat, de asemenea, nemulţumiri legate de salarizare. Şi filiala din Mureş a Federaţiei „Spiru Haret” a organizat astăzi un pichet pentru a atrage atenţia asupra acestor probleme – la sediul Prefecturii judeţului.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 decembrie