Serbia ar putea deschide la începutul anului 2015 un prim capitol de negociere de aderare la UE

Secretarul de stat din Ministerul italian de externe, Sandro Gozi, a declarat că şefii diplomaţiilor Uniunii Europene nu au dat „undă verde” pentru ca Serbia să deschidă anul acesta primul capitol de negociere de aderare la UE, dar speră că aceasta se va întâmpla la începutul anului viitor. „Miniştrii nu au ajuns la un consens privind deschiderea capitolelor, dar sperăm şi credem că se va întâmpla curând, la începutul anului viitor” – a declarat Gozi, la încheierea Consiliului Ministerial de la Bruxelles.

Declaraţia lui Gozi reprezintă o noutate, deoarece comisarul european pentru politici de vecinătate şi negocieri de aderare, Johannes Hahn, declarase luni că Serbia va putea deschide un prim capitol de negociere abia când implementează tot ceea ce s-a convenit în cadrul dialogului de normalizare a relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina. Şefii diplomaţiilor UE au adoptat marţi concluziile în care salută progresele obţinute de Serbia în ce priveşte reformele interne şi în procesul de normalizare şi au făcut apel la Guvernul Serbiei să continue eforturile în ambele direcţii.

Majoritatea statelor membre, inclusiv Italia, care prezidează UE până la sfârşitul anului, au pledat ca Serbiei să i se permită deschiderea Capitolului 23, care se referă la audit financiar. Pe de altă parte, Germania şi Marea Britanie consideră că întâi trebuie deschise Capitolele 23 şi 24, care se referă la statul de drept, şi Capitolul 35, care prevede normalizarea relaţiilor cu Pristina, dar numai dacă Serbia îndeplineşte tot ce şi-a asumat în timpul dialogului. Deciziile privind avansarea în procesul de aderare se adoptă prin consensul tuturor celor 28 de state membre UE.

www.tanjug.rs – 17 decembrie